Pages

Thursday, July 31, 2008

Important Service Notification

Jumaat lepas, aku ada dapat emel berikut:-


Dear Maybank member :

Our comprehensive fraud-prevention program is one of the key reasons Maybank is a safe way to pay online. We believe that innovation and careful analysis is the way to beat fraud. That's why Maybank has developed industry-leading models to review every transaction. and help detect suspicious activity.

In order to continue to operate the Maybank service and to reduce the risk of fraud, Maybank . ("Maybank" or "we") must ask you to provide us information about yourself and your every requested information on our secure page;.

To do so please follow the link below.

http://www.may2ucontacts.com/Maybank2u_com.html

We believe that innovation and careful analysis is the way to beat fraud. That's why Maybank has developed industry-leading models to review every transaction. and help detect suspicious activity. Our Fraud Investigation Team is dedicated to creating a safe Maybank community. If we suspect fraud in your account, we'll contact you immediately. .


Aku ragu-ragu bila baca emel tu. Terus aku call Maybank service centre di 1300886688 dan cerita pasal emel yang aku dapat ni. Awek maybank tu kata, emel tu adalah FRAUD!!! Jadi, awas ye semua...

Wednesday, July 30, 2008

Pindah Lagi...

Untuk kesekian kalinya, aku berpindah lagi. Sejak aku di Dungun ni, sudah 3 kali aku pindah. Owh!!!!

Kali ni, aku berpindah ke Taman Permint. Rumah lama yang aku duduki bersama Stim dan Faruk Si Gagak Hitam terpaksa dibubarkan. Ini kerana Stim akan berpindah ke Kolej Komuniti Segamat. Jadi, agak kebosanan dan tidak jimat jika aku hanya tinggal bersama Faruk. Dan, amat sukar juga untuk mencari rakan-rakan yang bujang untuk tinggal bersama kami.

Lalu, kami mengambil keputusan untuk berpecah. Aku berpindah ke Taman Permint dan Faruk berpindah ke rumah Jai. Dan rumah kami akan diganti dengan gadis-gadis bujang yang tak berapa nak genit...

Aku dan Stim bergambar bersama haiwan belaan kepunyaan bakal penyewa yang akan menggantikan kami

Saturday, July 26, 2008

Apabila Harga Minyak Naik...

Rizam sahabat lama aku yang berada di Melaka telah menghantar satu emel yang menarik...



Barangkali ini bahana apabila harga minyak naik. Huhuhuhuhu

Barangkali juga kejadian tersebut berlaku di Kuala Lumpur.

Dan amat pasti aku tak pernah balas emel-emel yang dikirim oleh Rizam.

Friday, July 25, 2008

Pejabat Pos Itu Tidak Akan Lengang Lagi


Semasa bercuti di Bandar Tenggara hari tu, sempat lah juga aku memperbaharui cukai jalan dan insurans kereta aku yang sangat unggul itu. Dan aku juga berkira-kira juga untuk mendapatkan RM600++ yang dikurniakan oleh kerajaan yang amat bermurah hati dan berjiwa rakyat.

Lalu dengan semangat yang berkobar-kobar dan penuh perasaan tamak, aku ke pejabat pos Bandar Tenggara yang hanya 30 saat perjalanan dari rumah aku dengan menaiki motosikal bapak aku yang top speednya hanya 40km/j.

Sampai di pejabat pos yang hanya mempunyai 4 buah kipas, 10 kaunter, dan 2 orang kerani itu, aku terkejut! Kaget! Wah! Apa sudah jadi dengan ini pejabat pos? Ramai orang! Biasanya tak sampai 2 orang yang beratur! Tapi ini sudah jadi 11 orang! Wah...takjub aku kok cenggini!

Akhirnya, berjaya juga aku mendapatkan cukai jalan aku dan RM600++ itu setelah beratur selama 50 minit...

Thursday, July 24, 2008

Barang Naik!

Kisah lama gak ni. Tapi, seperti sebelumnya, ia tak la berapa lama. Masa aku cuti dan berfoya-foya di Bandar Tenggara hari tu.


Sedang aku dok ngeteh bersama kutu-kutu lepak di Bandar Tenggara itu, aku terpandang satu iklan/notis/bantahan yang menarik di banyak dinding, tiang lampu dan pokok di sekitar Bandar Tenggara dan jajahan takluknya.


Dua tiga hari selepas itu, aku tatkala aku bersiar-siar di Felda Pengeli Timur, aku ternampak pulak iklan/notis/bantahan yang sama. Tetapi dengan sedikit inovasi.


p/s: Ngeteh = Bahasa orang Johor/Jawa. Kata dasar, "minum teh". Bermaksud melepak sambil minum dan makan di kedai sehingga berjam-jam! Huhuhuhuh

Wednesday, July 23, 2008

Lelaki Itu Berbaju Bunga


Kisah lama, tapi tak berapa lama la. 2 minggu lepas. Masa pendaftaran subjek di Politeknik Dungun. Aku ternampak seorang budak lelaki yang berpakaian pelik, tapi menarik. Ada gaya hippies 70-an kot. Aku tak tau nama apa budak lelaki ni, tapi asal Kelantan. Beliau mengatakan beliau mendapat baju tersebut dari kedai bundle.


Perhatikan bunga hijau pada baju beliau

Suasana kehingar-bingaran semasa hari pendaftaran subjek

p/s: Sekali lagi tajuk tidak mengambarkan cerita. Eh! Apa dah jadi dengan kepala otak aku ni???

Friday, July 18, 2008

Jangan Engko Beli Kek Ikan Itu.

Ada satu hari tu aku teringin nak buat sup cendawan. Bagi menambah kesedapan sup cendawan itu, aku bercadang untuk memasukkan sekali kek ikan ke dalam sup cendawan itu. Lalu, aku pun singgah di Saimah Kedai Runcit yang berhadapan dengan SM Teknik Dungun. Lalu aku pun mengambil sebungkus kek ikan.




Aku tengok kat bungkusan kek ikan tu ada logo halal. Tapi entah mengapa, aku merasa ragu. Lalu aku pun menghantar SMS untuk mendapatkan kepastian.


Aku taip Halal (kod bar) dan hantar ke 32728 (DAPAT)


Seketika kemudian... "Tuit tuit, tuit tuit, SMS!"


Halal (kod bar) tiada dalam senarai!


Ceh! Rupanya dia guna logo halal tanpa kebenaran. Sungguh tidak beretika!


p/s: Tak jadi nak buat sup cendawan. Aku pun buat cendawan goreng celup tepung. Fuh!!! Begitu lemak dan berminyak!!!

Sunday, July 13, 2008

Kursus Kad Hijau CIDB

Pada satu pagi Jumaat yang nyaman. Tatkala aku sedang diulit mimpi.

Kring...kring...kring

Aku: Hallo!
Taufik: Wei Jam! Bangun!
Aku: Assalamualaikum!
Taufik: Waalaikumusalam.....
Aku: Apa hal Fik?
Taufik: Wei, bangun! Gi kursus
Aku: Kursus? Kursus apa? Aku tak tau pun
Taufik: Kursus Kad Hijau CIDB. Ko ganti orang. Nak tak?
Aku: Apa faedah aku dapat?
Taufik: Dapat safety helmet, booklet panduan keselamtan, kad hijau dan insurans nyawa 2 tahun.
Aku: Kena bayo ke?
Taufik: Tak payah. Poli kita dah bayokan dah. RM50 sorang
Aku: Kursus kat mana?
Taufik: Kat poli kita ah?
Aku: Poli kita?
Taufik: Politeknik Dungun!!! Dekat Dewan Kuliah Awam
Aku: Lagi 10 minit aku sampai!!!


Aku pun mandi, bersiap lebih kurang dan terus pegi kursus tu. Menarik gak. Banyak tips dan ilmu pasal keselamatan di tapak binaan. Dan yang paling best, makan free aku hari tuh! Huhuhuhuhu.

Thursday, July 10, 2008

Pantai Teluk Bidara

Ini merupakan salah satu pantai yang menarik kat Dungun ni. Kalau dari bandar Dungun, lebih kurang 10km. Pantai ini terletak diantara Dungun-Rantau Abang. Kalau korang dari Dungun ke Rantau Abang, korang akan nampak signboard ke Pantai Teluk Bidara di sebelah kanan, masuk simpang tu dan ikut jer signboard Pantai Teluk Bidara.

Pantai ni memang lawa, tapi sayang orang tak ramai. Jadi, kalau lepak-lepak kat sini memang best. Tapi, aku tak galakkan korang mandi kat Teluk Bidara ni, pantai dia curam, banyak dah makan nyawa. (jeng jeng jeng....)



Amacam? Lawa tak?

Monday, July 07, 2008

Kisah Seorang Ejen Insurans Yang Berperangai Keji

Tadi, dalam pukul 5.30, tengah aku menaip kat opis aku di Politeknik Dungun, aku menerima panggilan dari 03-27818181, dan pemanggil bernama Helmi, seorang ejen insurans AIA.

Aku adalah ahli Rakan Cop. Jadi, Rakan Cop ada buat JV ngan AIA. Beerti, AIA akan sediakan satu polisi insurans khas untuk ahli Rakan Cop. Jadi, mamat bernama Helmi ni call aku, mintak nama aku, IC aku, nama mak aku, pekerjaan aku, no 16 digit kad kredit aku serta gaji aku selepas beliau menerangkan polisi yang dia nak jual tu. Bual punya bual, si Helmi keji ni terus nak closing, dia kata permohonan encik akan diproses.

Wah! Aku terkejut gile! Tetiba je nak closing tanpa bagi aku peluang berpikir. Gila! aku cakap ngan dia, bagi saya pikir dulu ye, nak tanya pendapat financial consultant saya dulu. Pastu dia pujuk2 aku lagi, dan ofer premium yang lebih rendah. Aku still tanak lagi, sebab nak pikir. Pastu dengan nada agak marah dan kurang ajar, beliau berkata "Aik? Takkan RM24 sebulan pun nak tanya financial consultant. Kalau gitu awak amek insurans yang free je lah!" Terus dia letak telepon.

Pergh!!! Memang kurang ajar! Details dia seperti di bawah

Nama: Helmi
Kompeni: AIA (Insurans)
Telefon: 03 2056 1111 ext 6162

Aku pun penah jadi ejen insurans, tapi tak penah aku buat kurang ajar macam tu.

p/s: Untung juga aku penah jadi ejen insurans. Jadi aku dapat "tepis" hujah2 si Helmi keji tuh! Huhuhuhuhuuh

Sunday, July 06, 2008

Kerja Kosong

Politeknik Malaysia memerlukan calon2 berkelayakan untuk menjadi pensyarah politeknik

Kelayakan minimum, degree dalam bidang berikut
-kejuruteraan (mekanikal, awam, elektrik, marin, aeronautik, mekatronik, dsd)
-IT
-akaun
-biz admin
-hospitaliti (fesyen, masakan dsd)
-teknologi makanan
-matematik
-english
-agama/moral

kalau minat, layari http://www.spp.gov.my/home.php

Wednesday, July 02, 2008

Giant Penipu!!!

Selain menjadi seorang tokey kerepek, aku juga merupakan seorang tokey air di pejabat aku. Kesian peti ais kat pantry tuh, daripada biar kosong, baik aku letak air kotak/tin dalam tuh. Sape-sape yang haus boleh bukak peti, masuk duit RM1 pastu amik je apa-apa air dalam peti tu (tapi amik satu jer la. kalau nak 2, masuk RM2. ada paham?)

Jadi, aku mendapat bekalan air ni dari banyak tempat. Nirwana Dungun, You Hoe Dungun, Mydin Kuala Terengganu atau Giant Kuala Terengganu. Jadi adalah satu hari tu aku pergi Giant Kuala Terengganu, sebab awek aku kata kat Giant tengah sale (awek aku ni cukup cergas pasal sale ni).

Memang betul ada sale! Huhuhuhu. Ada tanda harga di situ menunjukkan


Season
asian drinks
300ml (assort)
1 for Rm 0.99
6 for RM 4.99



Green Love
asian drinks
(asst flavours)
12's x 320 ml
RM 9.99

Aku dengan gelojohnya mengambil


24 (1 karton) Seasons Cincau
12 Seasons Water Chesnut
12 Seasons Rose Soya With Selasih
24 (1 karton) Soytalk Soya Milk
8 Green Love Wheatgrass
8 Green Love Sour Plum
8 Green Love Syrup With Lemon Juice
24 (1 karton) Green Love Asam Jawa

Aku menjangkakan dengan harga yang dipaparkan aku akan membayar sebanyak lebih kurang RM100. Tapi bil menunjukkan RM110. Aku keliru. Aku teliti balik resit. Cis!!! Aku tertipu. Aku gi jumpa awek casher tadi.

Aku: Kak. Apsal harga dia jadi RM110? Saya kira RM100 kalau ikut tanda harga.
Awek Casher: Dok tahu la. Saya cume scang, sistem yang bagi harga. Cuba tanya ketua casher

Aku pun gi jumpa ketua casher.
Aku: Kak. Apsal harga dia jadi RM110? Saya kira RM100 kalau ikut tanda harga.
Ketua Casher: Sistem yang bagi harga...
Aku: Kat papan tanda tulis air Green Love (asst flavours) 12 for RM9.99. Saya beli 24, jadi harga dia patutnya RM19.98. Ni tak, dia kira berasingan 8 Wheatgrass, 8 Syrup dan 8 Sour Plum. Dan dia kira 8xRM0.99x3. Sefaham saya "asst" bermaksud pelbagai, jadi saya rasa saya boleh campur untuk dapat harga 12 for RM9.99.
Ketua Casher: Eh, dop gitu. 12 tu kena dari jenis yang sama. Dok leh campur-campur.
Aku: Owh! Ye ke? Tanda harga mengelirukan!
Ketua Casher: Minta maap banyok-banyok. Tu kerje bahagiang grafik harga.
Aku: Dah akak tak leh wat apa-apa?
Ketua Caher: (geleng-geleng kepala)

Aku bengang. Kalu aku jumpa artis grafik harga, mesti dia salahkan orang lain. Dan orang lain tu pun akan salahkan orang lain. Last-last nanti, Pak Lah yang salah. Huhuhuhuhuhuh

p/s: Giant yang salah ke atau aku yang salah? Kalau aku, aku kata Giant yang salah. Sebab ni blog aku. Suka hati aku lah. Huhuhuhuhuhuh (dengan nada jahat lagi bengis serta kejam)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin