Pages

Wednesday, August 27, 2008

Ko Bila Nak Kahwin Jam?



Ko bila nak kahwin Jam?

Itu soalan klise yang selalu ditanya kepada aku asal saja aku pergi ke kenduri kahwin. Bukan sahaja kenduri kahwin, malah kenduri doa selamat, kenduri arwah, kenduri hari jadi, kenduri hari raya, kenduri buka puasa, kenduri-kendara, juga aku ditanya soalan yang sama. Huhuhuhuhu

Dan jawapan klise yang aku akan bagi ialah "Ko ada RM10 ribu. Bagi aku boleh? Aku nak buat kahwin" Huhuhuhuhu

Dan biasa orang wajah yang bertanya soalan itu akan terkulat-kulat atau termanggu-manggu atau tersipu-sipu atau berkerut-kerut dahi atau terpinga-pinga. Huhuhuhuh

p/s: Gambar atas tu bukan gambo aku. Selamat pengantin baru buat Hazree dan Noorhin. Sempat juga aku pergi ke majlis diorang, Noorhin di Kulim dan Hazree di Felda Taib Andak. Ke pergi dua-dua beb, dua-dua kawan aku. Huhuhuhuhu

Tuesday, August 26, 2008

Roshaizul Nizam Dah Besar Nanti Nak Jadi Apa?

Itulah pertanyaan yang agak sering diajukan oleh cikgu-cikgu aku dulu. Berikut adalah antara jawapan aku
  • Bomba
  • Polis
  • Askar (sojar)
  • Juruteknik
  • Jurutera
  • Drebar kapal (kapten kapal laut)
  • Drebar kapal terbang
  • Ustaz

Dalam banyak-banyak kat atas tu, satu pun aku tak pernah buat! Isk..isk..isk..
Berikut pula antara pekerjaan yang pernah aku lakukan
  • Kerja kilang
  • Jual buah (bukan buah yang "itu", buah-buahan la..)
  • Pekerja ladang

Berikut pula kerja part-time yang pernah atau yang sedang aku lakukan

  • Jual insurans
  • Jual kerepek
  • Logo Designer
  • "Cap Ayam" Flash Animator
  • Ejen skim cepat kaya
  • Multi Level Marketing

Dan akhirnya kini aku hanya menjadi pensyarah politeknik...

Monday, August 25, 2008

Beruk Siapakah Ini???

Sabtu lepas. Aku dating kat Kuala Terengganu. Jalan-jalan kat kedai Uncle Din (MydinMall). Lalu aku terjumpa seekor beruk tergantung. Sungguh murung wajah beliau. Kasihan... barangkali tuan punya beliau tidak mahukan beliau lagi...

Friday, August 22, 2008

Bila Pak Lah Naik LRT

Aku tengok Buletin Utama TV3 malam tadi. Pak Lah yang berjiwa rakyat itu telah mencuba untuk menaiki LRT. Barangkali itu kali pertama beliau menaiki LRT dan beliau terkejut melihat kesesakan di stesen dan dalam LRT. Dan beliau juga terkejut apabila mendengar keluh kesah pengguna LRT. Dan beliau berjanji akan memperbaiki sistem pengangkutan di ibu negara.

Barangkali juga, Pak Lah perlu turun ke seluruh negara bagi melihat sendiri sistem pengangkutan di seluruh negara. Jika di ibu negara Pak Lah merasakan bahawa sistem pengangkutan begitu teruk, di tempat yang bukan ibu negara keadaan barangkali lebih teruk!!!

Barangkali Pak Lah perlu turun ke Bandar Tenggara misalnya. Pak Lah boleh cuba menunggu bas untuk samada ke Kulai/Johor Bahru, atau ke Kluang, atau ke Kota Tinggi di stesen bas Bandar Tenggara. Barangkali Pak Lah boleh menulis sebuah novel sementara menunggu ketibaan bas.

Barangkali juga Pak Lah boleh cuba menunggu bas untuk ke Kuala Lumpur dari bandar Dungun. Barangkali juga Pak Lah boleh meminta pengawal peribadi beliau membawa payung dan kerusi lipat sebagai persediaan untuk menunggu ketibaan bas.

Barangkali juga Pak Lah boleh mendengar rungutan pelajar Politeknik dan UiTM Dungun yang tiada kenderaan sendiri tatkala mereka perlu dengan segera ke bandar Dungun. Mereka perlu membayar RM2 sehala, dan RM4 untuk pergi dan balik. Dan barangkali lebih menjimatkan jika mereka menyewa kereta kancil selama sejam dengan bayaran RM5 dan boleh dinaiki seramai 5 orang yang mempunyai berat badan kurang 50kg. Barangkali juga bisnes kereta sewa di bandar Dungun mempunyai masa depan yang cemerlang, gemilang dan terbilang.

Err...cuba korang kira berapa banyak "barangkali" yang aku guna dalam post ni, termasuklah "barangkali" dalam ayat ini.

p/s: Barangkali cikgu Apis17 boleh menggunakan post ini sebagai contoh penggunaan perkataan "barangkali" dalam karangan Bahasa Melayu darjah 5.

Wednesday, August 20, 2008

Aku Di Dungun

Aku baru sampai dari Johor semalam dengan membawa bekalan kerepek Parit Raja sebanyak lebih kurang 100kg. Aku berkira-kira untuk mengabiskannya dalam tempoh 2 minggu mulai hari ini!! Dan sape2 orang Dungun yang ingin menikmati kerepek Parit Raja yang enak, boleh kontek aku. Ada kurang lebih 10 jenis kerepek yang aku jual. Senarai harga akan aku update kemudian.

Aku sampai rumah sewa aku kat Taman Permint lebih kurang jam 11 malam semalam.

Hari ni konon-kononnya nak study PTK. Tapi hampeh!!! Dah 2 jam aku layan internet...

Dan hari ni juga, Dungun akan dimasyurkan jadi perbandaran. Dan pastinya COLA aku akan naik 100%!!! Huhuhuhuh. Cerita lanjut tentang permasyhran perbandaran Dungun, boleh tengok kat dungun.net

p/s: Aku rasa post ni paling tak best. Tapi lantak ah, aku nak tulis jugak!! Peduli apa aku. Ni kan blog aku. Huhuhuhuhuh

Wednesday, August 13, 2008

Apabila Kekusutan Melanda Jiwa Dan Raga

Aku dalam fasa bercuti. 2 minggu mulai hari Jumaat lepas 8/8/08. Tapi 7/8/08 aku ambil cuti. Saja jer...

Mulanya aku bercadang untuk tidak berbuat apa-apa di kala cuti ini. Aku tanak bungkus kerepek, tulis blog, baca buku, memikir dan sebagainya. Tapi aku tidak mampu!!! Rasa beku kepala otak aku!!! Berikut diari sepanjang percutian aku...

Khamis 7/8/08
Aku ambil cuti hari ni. Tapi pagi2 lagi aku dah gi opis, bereskan segala kerja2 tertunggak. Kul 10 aku mula bertolak balik Johor. Singgah kejap kat Kemaman beli keropok lekor. Pastu singgah Segamat, ngeteh ngan Stim. Kul 6 petang baru sampai Johor

Jumaat 8/8/08
Aku gi Kulim, Kedah. Hantar Hazree, member aku kahwin ngan orang sana. Bertolak dari Johor 7 pagi. Singgah di Kuala yang berLumpur untuk mengambil jurugambar, merangkap kawan kami, merangkap pelajar MSU, Yasir. Sampai Kulim 5 petang. Pastu aku ronda2 bandar Kulim. Malam, Hazree nikah di Surau Taman Kenari, Kulim.

Sabtu 9/8/08
Majlis perkahwinan Hazree berlangsung. Kul 10 pagi aku teman dia ke kedai mak andam. Kul 12 kami bergegas ke majlis. Aku asik makan jer sepanjang majlis tersebut. Naik sengkak perut aku. Huuhuhuhuhu. Petang, aku ikut ke Empangan Mengkuang, untuk pengantin mengambil gambar outdoor. Kul 5 petang, aku pulang ke Johor bersama-sama Yasir, Mawi seorang tokey manpower di Johor Port, dan Ijan seorang Chef berbakat. Mawi bawa kereta, dan bagi memastikan beliau tidak tertido, kami berborak dari jam 5 petang hingga 3 pagi. Sampai Bandar Tenggara aku terus tido...

Ahad 10/8/08
Aku bangun subuh dalam jam 6.30 pagi. Pastu aku lajak tido sampai tengahari!!! Huhuhuhuh. Pas makan tengahari, aku layan tido sampai petang.

Isnin 11/8/08
Pagi aku bangun. Terus relek, dok termenung. Tengahari, aku gi Kluang, beli tiket bas untuk adik aku, Ayu, yang akan pulang ke Kuantan 23/8 nanti. Petang, aku jadi bomba. Menyelamatkan sepupu aku (yang tiada lesen motosikal dan berusia 15 tahun) kemalangan jalanraya.

Selasa 12/8/08
Pagi, macam biasa aku dok mengulo. Tengahari sikit, aku gi buat roadtax dan insurans moto adik aku yang satu lagi, Ijal. Pastu, aku jadi Ah Long (kang). Mencari kawan2 sekampung yang mempunyai hutang lapuk dengan aku. Petang sikit, aku gi bayo bil henpon aku dan check baki duit aku dalam bank. (Rutin biasa di pertengahan bulan).

Rabu 13/8/08
Aku tengah menaip kat CC nih!!!

Khamis 14/8/08
Ada majlis tahlil kat kampung Abah aku kat Kayu Ara Pasong, Pontian. Anjuran Pak Long aku yang merupakan Mejer bersara dalam angkatan tentera darat Malaysia. Kata beliau "Satu keluarga kena hantar paling kurang sorang wakil!!!" dan Abah aku yang merupakan Staff Sarjan bersara dalam angkatan yang sama dengan Pak Long aku berkata, "Ko gi wakilkan Abah!!!"

Jumaat 15/8/08
Aku kena ambil Ayu (yang menaiki bas dari Kuantan) di Kota Tinggi sekitar jam 8 malam.

Sabtu 16/8/08
Aku rewang di rumah Hazree di Felda Taib Andak

Ahad 17/8/08
Sepupu aku kahwin di Felda Semencu, Kota Tinggi

Isnin 18/8/08
Nak study untuk Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) aku yang pertama pada 21/8 nanti

Selasa 19/8/08
Balik ke Dungun dan singgah di Parit Raja untuk membeli kerepek

Rabu 20/8/08
Study lagi untuk PTK

Khamis 21/8/08
PTK aku di SMK Sultan Omar, Dungun

Jumaat 22/8/08
Bungkus kerepek bagi persedian tempahan yang dijangka akan menggila mulai bulan hadapan.

Sabtu 23/8/08
Dating di Kuala Terengganu! Huhhuhuhuhuhuhuh

Begitulah riwayat aku sepanjang 2 minggu aku bercuti. Terima kasih kerana telah membazirkan 10 minit masa korang. Huhuhuhuhu

Monday, August 04, 2008

Important Service Notification (Part 2)

Ini cerita adalah sambungan dari Part 1. Setelah aku meng'forwad'kan emel fraud yang aku terima ke Maybank, mereka membalas dengan emel berikut,

En Rohaizul,

Terima kasih di atas emel anda. Pihak Maybank ingin memaklumkan kepada pelangan bahawa emel ini adalah tidak benar.

Untuk maklumat lanjut, sila layari URL di bawah:- http://www.maybank2u.com.my/online_security_watch/phishing_web_site.shtml

Bagi sebarang kemusykilan atau pertanyaan lanjut, anda boleh menghubungi Eksekutif Khidmat Pelanggan kami di 1300 88 66 88 atau 03 7844 3696 (luarnegara) 24 jam, 7 hari seminggu.

Terima kasih
Pauline
Maybank Group Customer Care

Jadi, anda boleh memeriksa link fraud melalui URL di atas tu..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin