Pages

Thursday, April 29, 2010

Tat Telur Yang Mampu Melelehkan Air Liur Kau Dengan Sengaja Tanpa Disedari

Tajuk post aku yang paling panjang.

Sementelaah Pn. Nurul adalah suri rumah profesional, maka, beliau sering bereksperimentasi dengan makanan. Oleh itu, tidaklah menghairankan banyak baju beliau yang telah mengecil dengan sendirinya. Ajaib bukan?

Sebelum ini, beliau pernah mencuba pizza dan kek coklat. Tapi, hasilnya tidak sehebat kuih tat telur ini. Beliau pernah meletakkan di Facebook beliau, ternyata mendapat sambutan menggalakkan.

Adakah kau ingin jua menyertai sambutan tersebut?

Tuesday, April 27, 2010

Umbut Kelapa

Ini sejenis makanan yang agak sukar dijumpai. Juga, amat sukar untuk mendapatkannya kerana ia terletak di puncak pohon kelapa. Satu pokok kelapa hanya mampu mengeluarkan satu batang umbut kelapa. Dan lagi, jika kau mengambil umbut kelapa sesebuah pohon, bermakna kau sudah membunuh pohon itu. Sungguh sadis bukan...

Ah, pedulikan saja kesadisan itu. Yang aku tahu, umbut kelapa ini mempunyai rasa yang menakjubkan. Lebih takjub jika dimasak lemak...fuh!

Sunday, April 25, 2010

Bercakap Dengan Musang.

Tajuk ada ala-ala misteri.Bercakap Dengan Jin, karya Tamar Jalis.

Walaupun duduk di Kampung Pulau Rusa, Kuala Terengganu amat jarang rasanya untuk melihat rusa berkeliaran di dalam kampung. Maknanya, peribahasa "bagai rusa masuk kampung" tidak boleh diaplikasikan di kampung ini.

Tapi, itu tidaklah menghairankan kerana asalnya di kampung ini hanya ada sebatang pokok rhu, jadinya mengikut loghat Terengganu, kampung ini hanya ada pokok "rhu" "se" sahaja. Rhu-se lama kelamaan menjadi Rusa.

Alamak, aku sudah lari dari tajuk. Kalau cikgu Bahasa Melayu masa aku SPM dulu membaca karangan di atas, pasti beliau lemparkan sahaja karangan aku.

Telah lama sebenarnya musang bermaharaja lela di Kampung Pulau Rusa. Musang-musang ini telah membaham sekian banyak ayam kampung yang gebu di sekitar kampung ini. Lalu, pak sedara Pn. Nurul telah mengambil inisiatif memasang perangkap  Umpannya hanyalah pisang. Hasilnya, banyak musang-musang tumpas kerana tergoda dengan haruman  gadis-gadis comel  pisang.

Tapi, kali ini musang yang ditangkap merupakan musang yang terbesar pernah ditangkap. Lalu, ramai yang mengambil kesempatan bergurau, bercakap dan bergambar dengan musang tersebut.


p/s: Misteri bukan post kali ini.... Jadi, biarkan hidup anda diselubungi misteri .... (sambil tangan kanan didepangkan dengan lemah gemalai)

Friday, April 23, 2010

Kampung Mangkuk

Owh, agak melucukan tajuk post kali ini. Kampung Mangkuk. Jangan kau perlekehkan nama tersebut. Ia bukan setaraf mangkuk melamin cendol. Tapi, barangkali ia setaraf dengan magkuk porcelin China yang dijumpai di dalam kapal tenggelam di Laut China Selatan.

Kalau kau ke Terengganu, aku cadangkan kau ke sini. Barangkali kau sudah bosan dengan Pasar Payang, Taman Tamadun Islam, Sekayu, Kenyir atau Pulau Redang. Jadi, kau boleh ke sini untuk menikmati suasana kampung tepian pantai yang sangat indah.

Aku mulanya tak percaya pemandangan yang aku lihat berada di Terengganu. Suasana sangat damai dan menyenangkan di kampung Mangkuk ini. Kalau kau mahu ketenangan dunia, kau harus ke sini.

Oh ya, lupa aku hendak beritahu kau bahawa Kampung Mangkuk ini terletak di daerah Setiu, Terengganu. Lokasinya sangat hampir pantai Penarik. Bagi mengetahui lebih lanjut, ada baiknya kau meng'google'kan diri kau, sebab aku malas untuk mencari maklumat Kampung Mangkuk untuk kau. Hahahahahahaha (dengan nada jahat tetapi bersahaja)

Juga, kalau kau mempunyai kamera DSLR yang hebat, kau boleh menguji kemahiran kau di Kampung Mangkuk.

Mari nikmati pemandangan yang indah di Kampung Mangkuk...

Friday, April 16, 2010

Wajah Baru

Setelah sekian lama bergelumang dengan warna hijau, blog ini sudah kehilangan hijaunya dan diganti dengan biru. Tapi bukan biru yang gelap, tapi biru muda yang lembut; yang tiada bulan sabit.

Tetapi, merasa menyesal juga kerana banyak setting pada blog ini sudah hilang. Kod-kod SEO sudah terpadam. Pening kepala juga untuk mewujudkannya semula. Hahahahaha

Owh, terlupa pula aku. Blog ini juga boleh dilihat di facebook aku kerana aku sudah suapkan RSS blog aku ke dalam nota dalam facebook aku.  Barangkali kau yang melihat melalui facebook aku, tidak dapat melihat perubahan warna itu. Kalau kau merasa teruja ingin melihat warna blog aku, kau boleh masuk ke sini.

Tuesday, April 13, 2010

Kini, Tiada Masalah Lagi!!!



Dunia sudah maju. Tamadun sudah tinggi. Akal sudah panjang. Juga, memandangkan pokok kayu banyak ditebang untuk dibuat kertas, kadang-kadang aku hanya mahu pelajar menghantar tugasan dalam melalui emel atau CD.

Akan tetapi, memandangkan aku ini buta IT, aku agak sedikit ketinggalan dalam teknologi perkomputeran. Bila mana orang sedang bercerita tentang Windows 7, aku baru sahaja memasang (install) Service Pack 3 untuk Windows XP aku. Juga, aku menggunakan Microsoft Office 2003 bila mana para pelajar aku menggunakan Microsoft Office 2007.

Terdapat banyak perbezaan ketara antara Office 2003 dan 2007. Paling mencuri tumpuan, antara muka (interface) dan extension fail. Misalnya, extension Word 2003 adalah *.doc, manakala Word 2007 adalah *docx. Perbezaan extension itu ternyata menyukarkan aku membuka fail Word 2007. Argh! Amat menyusahkan!

Namun, teknologi mambantu aku. Melalui enjin carian, aku terjumpa sesuatu yang semacam add-on atau codec untuk Office 2003 aku. Ini bermakna, aku tidak perlu memasang Office 2007 kedalam netbook aku. Cukup sekadar memasang perisian di bawah dan aku boleh membuka fail Word 2007 tanpa halangan lagi.

Kau boleh muat turun benda ajaib tersebut di sini.

Sunday, April 11, 2010

Contoh Esei PTK Untuk DH41

Gambar aku ambil dari http://anak-reformasi.blogspot.com. Barangkali beliau ambil imej tersebut dari http://www.itsptk.com/

Mengikut pengalaman aku, agak sukar juga untuk mencari nota atau contoh esei untuk Peperiksaan Tahap Kecekapan (PTK) bagi pensyarah politeknik dan kolej komuniti (DH41).

Lupakan saja pandangan negatif kau tentang PTK. Manusia sudah ke bulan, takkan kau harus senantiasa melukut di tepi gantang? Bak kata bijak pandai, kalau kau mahukan bintang, sasarkan ke bulan. Kalau tak dapat bulan, bintang kau boleh gapai.

Ah! Lupakan saja madah pujangga tersebut. Pada post kali ini, aku bermurah hati berkongsi dengan kau semua dua esei PTK yang aku tulis. Tidaklah cemerlang, sekadar dapat tahap 3. Tetapi, sekurang-kurangnya boleh menjadi panduan kau.

Tajuk 1: HUBUNGAN LATIHAN INDUSTRI DENGAN PENINGKATAN KEMAHIRAN PELAJAR DAN LANGKAH-LANGKAH PENAMBAHBAIKAN DALAM PELAKSANAAN LATIHAN INDUSTRI DI POLITEKNIK SULTAN MIZAN ZAINAL ABIDIN (PSMZA)
Sila muat turun DI SINI



Tajuk 2: LANGKAH-LANGKAH YANG TELAH DILAKSANAKAN DAN CADANGAN MEKANISME BARU BAGI MEMASTIKAN PELAJAR MENDAPAT FAEDAH DARIPADA KURIKULUM YANG RELEVAN DENGAN KEHENDAK PASARAN DAN PERKEMBANGAN TEKNOLOGI
Sila muat turun DI SINI

Harap kau gembira dengan sumbangan aku yang tidak seberapa ini. Kalau kau mahu mengupah aku pun, boleh saja, tapi bergantung kepada kelapangan aku. Juga, aku tidak menjamin kau dapat tahap 4, hanya tahap 1 aku berani jamin. Hahahahaha 

Friday, April 09, 2010

Aku Punya Pasal, Kau Peduli Apa

Satu petang yang tak berapa nyaman, aku ke Pasaraya Aneka Dungun. Berkira-kira untuk mencari sesuatu untuk perniagaan kerepek aku. Memandangkan tiada barang yang dihajati, Pn. Nurul mencadangkan agar kami membeli aiskrim.

Di sisi tong aiskrim, kedapatan seorang gadis sedang duduk menghalang laluan jalan. Beliau kelihatannya sedang sibuk membungkus buah epal. Aku tidak faham kenapa beliau harus membungkus epal di laluan jalan. Telahan aku seperti berikut

1) Beliau adalah anak tauke, atau sudara terdekat tauke.
2) Beliau adalah supervisor pasaraya itu.
3) Beliau adalah pekerja biasa yang menunjukkan perasaan tidak puas hati kepada pihak atasan pasaraya.
4) Beliau sedang melakukan mogok
5) Beliau memang gemar duduk di tengah jalan

Apakah telahan kau? Huhuhuhuhuhu

Wednesday, April 07, 2010

Ketua Penyelia

Vandalisme telah berlaku di suatu lokasi rahsia di Politeknik Dungun. Kasihan ketua penyelia itu. Gambar berukuran pasport beliau telah diganti dengan orang lain.

Monday, April 05, 2010

Put Put Boat Versi Dungun

Berikut merupakan hasil kerja pelajar Diploma Kejuruteraan Mekanikal semester 5  Politeknik Dungun bagi subjek Teknologi Kejuruteraan Loji.

Harapannya supaya mereka faham secara teori dan praktikal bagaimana udara panas mempunyai halaju yang lebih tinggi berbanding udara biasa. Itu sebablah turbin, samada stim atau gas memerlukan haba panas untuk memutarkannya. Ini supaya turbin dapat berpusing seoptimum yang boleh supaya ia dapat menjana tenaga yang seoptimum yang mungkin.

Aku tak boleh ajar mereka 100% mengenai Teknologi Kejuruteraan Loji kerana aku bukannya ada pengalaman di industri. Juga, aku bukan pemegang sijil jurudandang mahupun pemandu enjin stim. Aku juga tiada sijil getaran mahupun sijil kebisingan. Aku juga tiada gelaran Ir. atau Dr atau Drs di pangkal nama aku. Malah, sijil jurukimpal pun aku tiada.

Aku hanya orang biasa yang menganggap pembelajaran kejuruteraan sepatutnya menyeronokkan, bukan membebankan.


Saturday, April 03, 2010

Kerepek Bayam Goreng Celup Tepung


Kalau kau rasa sayur bayam tidak enak atau kau terasa diri kau seperti kambing tatkala memakan bayam, aku cadangkan kau mencuba kerepek bayam goreng celup tepung. Memang enak rasanya. Kalau kau orang Dungun, kau boleh dapatkan bayam yang enak itu di Pantai Teluk Gadong. Sangat mencengkam rasanya!

Thursday, April 01, 2010

Ilmu Dunia Yang Tinggi Mutunya


Acik: Cuba mung adjust sikit kat muka depang tu. Bagi gambar dalamg web tu buleh rotate. Mung sedut ah dari web tu je

Mazudi: Pahe doh kawe mu kecek tu. Tapi, masalah problemnyo aku tak tau nak hack bagi dia boleh rotate. Errmmm. Mu ada idea Jae?

Aku: Takde idea la. Aku buta IT, aku tau buka emel je.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin