Pages

Thursday, July 03, 2014

Ayuh Bank Islam

JDT menang Liga Super 2014.

Ayuh Merah Biru,
Luaskan Kuasamu,

* Tukar lirik

Ayuh Bank Islamku
Luaskan Servismu!

-------

Aku pakai perkhidmatan Bank Islam agak lama. Semenjak aku kerja aku membuka akaun Bank Islam. Selepas beberapa tahun, aku pakai kad kredit Bank Islam dan kad itu adalah satu antara dua kad kredit aku yang masih kekal.

Baru-baru ini Bank Islam meningkatkan kualiti perkhidmatan atas taliannya. Web baru yang menarik dan mesra pengguna. Tidak seperti web lama yang agak ketinggalan. Tahniah!

Aku menggunakan Bank Islam untuk membayar semua bil aku secara atas talian. Adanya web baru ini, ia lebih memudahkan. Namun, ada satu semacam sidikit kesilapan pada web bahagian pembayaran bil Syarikat Air Terengganu.

Aku menelifon khidmat pelanggan bagi memberitau masalah tersebut supaya perkhidmatan dapat dipertingkatkan. Malangnya, aku mengambil masa lebih 10 minit untuk bercakap dengan pegawai khidmat pelanggan yang sibuk. Fuh!



Kemudian, pegawai tersebut pening dengan masalah tersebut. Beliau berkata, bil boleh dibayar melalui telefon/tablet dengan memuat turun aplikasi Bank Islam.

Aku muat turun. Cis! Terkena aku. Itu aplikasi informasi sahaja. Mana boleh buat pembayaran. Rugi bil telefon dan masa aku sahaja! Hohohoho

Aplikasi itu hanya memaparkan antaranya lokasi bank, waktu solat, kalkulator dan yang terbaik doa harian.



Kalau orang Bank Islam baca post ini, diharapkan kau boleh memberitahu bos besar kau supaya meningkatkan lagi mutu perkhidmatan. Pada pandangan aku, Bank Islam agak ketinggalan berbanding bank lain. Kemonlah kawan, kau orang bawa nama Islam, jadi, kena buat yang terbaik ya!

Dalam kes aku, Bank Islam boleh menambah bilangan pegawai khidmat pelanggan. Kesian pada yang ada, asyik sibuk memanjang. Juga, aplikasi telefon pintar tu bagi canggih lagi ya. :-)

Wednesday, July 02, 2014

Mozarella Cheese Dungun

Ini bukan blog masakan. Jauh sekali blog resepi. Aku tak pasti sama ada ada post mengenai resepi dalam blog ini. Aku tak ingat. Banyak sangat dah post. Hohoho.

Tiba-tiba, tempoh hari aku menerima satu komen.


Mula-mula aku termanggu juga. Tetapi tiba-tiba sekali lagi teringat kegemaran Pn. Nurul membuat pizza. Beliau ada guna cheese untuk lekatkan topping pizza. Tapi, aku tak tahu cheese jenis apa yang beliau pakai.

Sebelum ini, Pn. Nurul membeli cheese di Giant Kuala Terengganu. Tapi, harga dia memang kapak. Dia punya kapak, sampai bocor poket aku. Hohohoho. Ialah, dengan branding dan packaging yang mengancam, tentulah lebih mahal kosnya.

Kemudiannya, pernah sekali kami cuci mata di sebuah kedai kek. Terjumpa cheese yang dijual timbang. Ala, macam beli majerin timbang. Harga memang jauh murah dari pasaraya. Kalau pasaraya harga kapak, kat kedai ni harga pisau gillate sahaja. 

Kedai tersebut terletak di Taman Permint Dungun. Sebaris dengan kedai spare part Kong. Sederet juga dengan kedai komputer yang aku marah hari tu. 

Tapi, aku tak pasti mozarella cheese ada atau tak dijual di sini. Yang pastinya, Pn. Nurul pernah membeli cheese di sini. Malangnya, aku tak ingat apakah nama cheese itu. Hohohoho

p/s: Kalau tiada di sini, kau boleh cuba di sebuah kedai menjual barang mentah kek di bangunan Maidam Dungun. Belakang McD Dungun.

Tuesday, July 01, 2014

Hola West Bukan DI Hawaii

Nama stail macam Hawaii gitu, tapi mungkin tiada di Hawaii. Pastinya berada di Dungun!

Ini kedai makanan barat yang terbaik aku kira di Dungun. Lama sudah kedai ini. Rakan-rakan setempat kerja sering memberi 4 thumbs up (termasuk ibu jari kaki) kepada kedai ini. Lalu, kami mencubanya pada suatu hari itu.



Hanya makanan barat dijual di sini. Grill, steak, roti john dan burger antara menunya. Barulah aku tahu apa beza daging grill dan steak apabila tiba ke kedai ini. Nak tahu apa bezanya? Sebab hari ini aku malas taip panjang, jadi, silalah kau pergi ke Hola West Dungun untuk mengetahuinya. Hohohoho

Aku memesan daging grill sahaja. Sos kuahnya memang sedap. Persembahan hidangan juga menarik. Tidak hairanlah kerana chefnya diberitakan adalah pensyarah kulinari UiTM Dungun. Fuh, pensyarah yang masak, memang sedap! :-p




Banyak juga air yang istemewa di sini. Aku lupa apakah namanya. Tapi, kebanyakan air stail macam cocktail agaknya. Juga, airnya minumannya sangat kena dengan hidangan di sini. Air-air minuman di sini kebanyakkannya kombinasi manis-masam. Jadi bila, muak makan daging, air minumannya boleh mengimbangi rasa muak tersebut.



Hiasan kedai pula sederhana, tetapi hebat. Dari luar nampak macam kedai buruk sahaja. Tapi, bila masuk dalam, buruk itu sebenarnya dibuat-buat bagi menggambarkan suasana kesederhanaan dan kekampungan. Memang menarik.



Ok. Kedai ini terletak di pesisir jalan pantai Dungun. Kalau dari UiTM Dungun jaranknya lebih kurang 2km sahaja. Boleh cuba untuk menikmati hidangan barat yang terbaik di Dungun hasil tangan chef pensyarah!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin