Memang nampak gah kedai itu dari luar. Dan namanya juga melambangkan betapa gahnya kedai makan tersebut.
Aku bersama teman serumah aku, Abdullah pergi ke kedai makan ni minggu lepas, selepas empat hari kedai itu dibuka. Orang memang ramai. Semasa mencari tempat duduk yang sesuai, sempat juga kami mengendap bahagian dapur dan waitress
Juga, sempat juga aku meninjau di atas kapal itu. Wah!!! Rupa-rupanya ada tempat makan dibahagian atas (kagum ya amat nih!!!)
Lalu, seorang waitress yang cun tetapi sangat kelat wajahnya mengambil order. Aku pun memesan nasi goreng paprik serta nescafe panas. Manakala Abdullah memesan sesuatu yang aku tak ingat apakah ia.
Memandangkan kami duduk hampir dengan dapur, kami dapat melihat kekalutan yang amat sangat!!! Big boss tak habis-habis memarahi anak buahnya. Dan sesekali anak-anak buahnya merungut.
Setelah beberapa lama, makanan dan minuman yang dipesan masih lagi belum sampai. Dan disedari juga beberapa pelanggan pergi begitu saja dengan perut yang lapar dan hati yang panas. Oleh itu, terdapatlah beberapa makanan yang sudah siap, tetapi pemesannya sudah meninggalkan kedai. Lalu, kami memohon untuk diberikan saja makanan itu. Lalu, aku dapatlah sepinggan "NASI GORENG SEPULUH SUAP". Untuk saiz badan seperti aku ini, amatlah tidak memadai dengan sepuluh suap nasi goreng.
Manakala Abdullah mendapat "NASI GORENG SEPULUH SUAP BESERTA KEPAK AYAM BERBULU". Dan Abdullah makan dengan begitu berselera sekali.
Setelah kami selesai makan, nescafe panas aku pun sampai. Malangnya tidak disediakan sudu untuk melarutkan necsafe, susu dan air. Lalu, aku mencelupkan garfu yang aku gunakan untuk makan kedalam gelas nescafe panasku. Lalu terhasillah menu "NESCAFE PANAS BERSUDU GARFU". Sungguh unik bukan. Sepanjang 27 tahun aku hidup, inilah kali pertama aku bertemu dengan menu seperti itu. Harga makanan dan minuman kami berdua ialah RM12.50
Owh! Sungguh indah pengalaman aku di kedai makan cap kapal yang baru itu.
p/s: Difahamkan servis kedai makan itu telah bertambah baik sekarang
p/s/s: Difahamkan juga, pemilik adalah seorang Datuk yang berasal dari Kelantan, dan isteri beliau, Kak Ina berasal dari Muar, Johor.
10 comments:
kena tukar tajuk - "nasi goreng sepuluh sudu".. ekeke
kang toke keda tu samang kang baru tauuu..
keda baru bukak la bang..keda pung dok siap lagi..asalnye memang nokwak keda tapi saloh upoh tukang kapal..jadi kapal a...
en_me,
sudu ngan suap lain ke?
zul,
samang pong samang ah. huhuhuhuhuh
aku cuma v komeng jah, kalau toke pikir positif, bagus ah
memang x dinafikan makan di tganu agak mahal kalu nak banding ngan tempat2 lain.... tp takpa... ang or kaya x kesah sgt lor.... huhuhu
jadahnya aku kaya. gaji aku lebih kurang gaji ko jer. huhuhuh
bagus jugak kau dah buat entri pasal kedai tu, bila tengok dari tepi jalan tu, terasa jugak nak singgah bawak kaum famili.
Tak jadi la.
tapi, dengar cite, dah ok skarang. en. BOBby kita kata, aritu dia order makan tak sampai 10 minit dah siap
kt luar mmg npk gah tpi servis kureng cket...xbleh handle..cayalaa ko leh mamam spuluh suap jew..ngee...kenyang ke bang???
tettt.......
seploh suap tu kira appitizer la...
Post a Comment