Susah nak jumpa masakan ni di Terengganu. Pada awalnya, aku perlu mengajar Pn. Nurul cara yang betul untuk membuat makanan ini.
Berikut resepinya.
Ubi Goreng Kari.
Bahan-bahannya
1- Ubi. Kalau dapat yang muda lagi bagus
2- Serbuk kari daging
3- Serbuk kunyit
4- Garam
5- Minyak masak
Cara-caranya
1- Potong ubi kecil-kecil. Lebih kurang besar ibu jari kau.
2- Gaul ubi dengan serbuk kari, serbuk kunyit dan garam. Secukup rasa. Serbuk kari kena lebih dominan dari kunyit dan garam.
3- Perap kejap. Baru best.
4- Panaskan minyak dengan banyak. Macam kau nak goreng jemput-jemput.
5- Pastikan api dapur sederhana. Masukkan ubi yang dah digaul dengan rencah tadi.
6- Tutup atas kuali. Ini bagi memastikan ubi empuk di dalamnya.
7- Agak lama sedikit proses ni. Lebih lama dari goreng jemput-jemput. Tapi lebih cepat dari goreng ayam.
8- Angkat bila ubi bertukar warna kuning kehitaman.
Sambal kicap
Bahan-bahannya
1- Kicap
2- Cili padi.
Caranya-caranya
1- Tumbuk cili padi hingga lumat.
2- Kemudian, gaulkan dengan kicap.
Selamat mencuba! Inilah hasilnya!
No comments:
Post a Comment