Pages

Thursday, January 10, 2013

Ulasan Buku: Edensor

Ini buku ketiga tetralogi Lasykar Pelangi yang aku baca. Kau boelh lihat ulasan dua buku sebelum ini di sini dan di sini.

Kalau kau membaca buku pertama, ada satu plot percintaan antara Ikal dan A Ling. Namun, cinta monyet mereka berakhir apabila A Ling keluar dari Belitong untuk memdapatkan pelajaran yang lebih baik. Perpisahan itu, A Ling telah menitipkan kepada Ikal sebuah buku. Kerana terlalu rindunya Ikal kepada A Ling, beliau berulang-ulang membaca buku itu, perkataan demi perkataan, ayat demi ayat. Dan, ada satu bahagian dalam buku itu menceritakan tentang kedamaian sebuah desa di Eropah, desa Edensor.Keinginan Ikal untuk mencari A Ling yang disangkanya ada di Edensor, ditambah dengan mimpi-mimpi yang dijelmakan oleh guru sekolah menengah beliau mengenai Sorbone, telah membawa Ikal juga Arai sampai ke Eropah melanjut pengajian peringkat sarjana.

Permulaan mereka tiba di Eropah amat mencabar, dengan layanan buruk orang di sana. Cerita berkembang, dan mereka akhirnya selesa berada di Universiti Sorbone dikelilingi oleh rakan-rakan seantero dunia. Pada satu tahap, mereka merasa hidup mereka membosankan. lalu, mereka bercadang untuk menjelajah Eropah secara back pack. Mereka mula menjelajah Eropah Barat, kemudian ke utara, ke negara-negara Scandinavia. Kemudian, mereka ke timur Eropah merentasi dataran Russia yang luas. Dan penjelajahan Eropah mereka berakhir apabila mereka ke Selatan Itali, Pulau Sicily.

Di suatu kesempatan di Itali, mereka mula meneroka Afrika melalui Maghribi. hajat mereka untuk menjelajah hingga Afrika Selatan tidak kesampaian. Mereka hanya sampai ke separuh Afrika, Zaire. Dan, dalam setiap tempat yang di singgahi, Ikal tidak lupa untuk mencari A Ling.

Habis penjelajahan Eropah dan separuh Afrika, mereka kembali ke Sorbone untuk menyelesaikan sarjana mereka. Tapi, pada satu tahap, Arai yang sudah ada penyakit lelah, mengalami kejutan musim sejuk. Beliau jatuh sakit dan terpaksa dihantar pulang ke Indonesia. Tinggal Ikal seorang menentukan takdirnya.

Owh, panjang lagi sebenarnya cerita ini, Lenguh aku taip. Apa kata kau baca sendiri novel ini. Hahahahahaha!

2 comments:

Asrul Rae said...

sebijik buku leh tamat lam masa 3 hari ja. hebat betul. huhu.

roshaizul said...

4hari bro. Hahahahaha