Pages

Wednesday, December 31, 2008

Mencari Jalan Pulang

Aku mendapat ilham menulis post ini lama dahulu, kira-kira sebulan yang lepas, setelah membaca entry di aeropama. Memandangkan ketika itu aku banyak idea untuk menulis, lalu diabaikan dahulu ilham itu...

Ini berkenaan satu alat yang disediakan oleh Google untuk orang-orang yang tiada atau belum mempunyai kemampuan untuk membeli GPS (macam aku, huhuhuhuhuh). Alat ajaib ini dinamakan Google Maps!!! (Jangan ko ingat alat ajaib ni macam cite Doreamon ek. Alat ini merupakan perisian)

Lalu, aku mula mencuba acu perisian tersebut. Aku cuba mencari jalan pulang dari Politeknik Dungun ke Bandar Tenggara, dan inilah hasilnya.

Driving directions to Bandar Tenggara, Johor, Malaysia
469 km – about 6 hours 57 mins
[span class="fullpost"]

Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin
Jalan Paka, Dungun, Terengganu, Malaysia

1. Head west on Jalan Paka toward Jalan Bukit Bauk 4.7 km
2. Turn right at Jalan Durian Mentangau 12.0 km

3. Turn left at Jalan Jerangau - Jabor Penghantar 3 7.9 km

4. Turn right at Jalan Jerangau - Jabor Penghantar
5 15.5 km
5. Turn left at Jalan Jabor - Al Muktafi Billah Shah 73.0 km
6. Turn right at Jalan Bukit Kuantan 18.7 km

7. Turn right at Jalan Bukit Goh 1.4 km
8. Turn right at C4 0.3 km

9. Turn right 1.0 km

10. Take the ramp onto Lebuhraya Pantai Timur 22.8 km

11. Take the exit 0.6 km

12. Continue straight 1.6 km

13. Continue straight onto Lebuhraya Mec 2.2 km

14. Continue on 12 147 km

15. Turn left at Jalan Buloh Kasap 5.7 km

16. Slight left at Jalan Ibrahim 0.4 km

17. Continue on Jalan Kampung Genuang 3.5 km

18. Continue on 1 72.4 km

19. Turn right toward Lebuhraya Utara - Selatan 0.9 km

20. Slight left at Lebuhraya Utara - Selatan 13.8 km

21. Take the exit 0.3 km

22. Slight left toward Jalan Batu Pahat 0.4 km

23. Turn right at Jalan Batu Pahat 18.5 km

24. At the roundabout, take the 3rd exit onto Jalan Besar 1.5 km

25. At the roundabout, take the 3rd exit onto Jalan Yap Tau Sah 1.4 km

26. Jalan Yap Tau Sah turns slightly left and becomes Jalan P. Srinivasan 0.4 km
27. Turn right at 91 Go through 1 roundabout 39.9 km
28. Turn left 0.3 km

29. Turn right 0.9 km


Dari analisa ringkas aku, didapati Google Maps ini akan mencadangkan jalan yang paling dekat tanpa mengambil kira samada jalan tersebut sesak atau tidak, atau samada jalan tersebut bertol atau tidak. Mengikut pengalaman aku, jalan pada item 3,4 dan 5 akan dilalui oleh banyak lori balak yang lebih muatan dan berkelajuan purata 40km/j. Owh! Sementara itu, terdapat jalan bertol seperti pada item 10 dan 20. Owh!

Terdapat juga jalan yang aku merasa ragu tentangnya. Seperti jalan pada item 13. Lebuhraya Mec? Aku tidak tahu dimanakah ia. Tapi aku merasakan ia adalah jalan selepas exit gambang di LPT menuju ke persimpangan jalan kuantan-segamat.

Namun, cadangan perjalanan oleh Google Maps ini adalah pendek berbanding jalan yang aku selalu lalui kira-kira 480km jauhnya.

Google Maps juga mencadangkan kelajuan purata kenderaan adalah 67.48km/j. Nilai tersebut diperolehi apabila 469km dibahagi dengan 6.95jam.Ternyata kereta aku aku laju!

Apa-apa pun, Google Maps ini amatlah berguna jika ko hendak berkelana ke tempat yang ko tak tahu bagaimana hendak ke sana...

Sunday, December 28, 2008

Kalau Aku Adalah Mawi

Post ini didekasikan untuk Mawi yang mengadakan majlis beliau di Felda Taib Andak pada hari ini. Untuk pembaca yang lain, post ini hanya untuk dibaca sahaja, bukan untuk dihafal atau dikenang. Huhuhuhuhu

Kalau roshaizul adalah Mawi:-

1- Pasti peminat akan menggelakkan kereta Iswara aku yang laju itu. "Apa kes raja SMS ni pakai Iswara?"

2- Pasti para pengkritik akan berkata "Apa pasal la ramai sangat orang suka budak tembam ni. Dah tak ensem, suara macam Kiteretsu pulak tu"

3- Pasti M. Nasir akan tanya aku "Kalau nak nyanyi lagu aku ni kena joget2 skit. Ko bole joget ke?"

4- Pasti aku sudah kaya-raya. Banyak harta pusaka. Tak yah mak bapak aku sibuk-sibuk nak kerja.

5- Pasti orang akan lebih mengenali Bandar Tenggara berbanding Felda Taib Andak.

6- Pasti lebih ramai student nak masuk kelas aku. Maklum la, Incek yang popular itu yang mengajar, bole cerita ngan orang kampung "Ko jangan tak tau, artis yang popular tu mengajar aku Kaji Daya Bahan tau!"

7- Pasti aku akan banyak batalkan kelas kerana hendak memenuhi undangan show.

8- Pasti awek aku akan merajuk tatkala kami dating. Maklum la artis popular. Mesti ada gadis-gadis manja yang nak bergambar dan mengambil autograf aku tatkala kami sedang berdating.

9- Pasti blog ni mempunyai sejuta unique visitor sehari. Berbanding sekarang hanya 20 unique visitor sehari.... :-(

10- Pasti aku ada helikopter sekarang. Duit banyakkan, apa kelas naik Mercedes. Naik helikopter la beb...

11- (dari en_me) Pasti aku akan kahwin dgn EKIN sampai akhir hayat, tak seperti artis-artis glamor yg lain kannns.. ehehe

12. (dari halena) if dia ni mawi..time jwb exam mmg conpirm dpt jawab ngn pnuh semngt...hoho....

Erm..... apa lagi ek. Korang tolong bagi idea sikit....

Friday, December 26, 2008

Aku Cuti Lagi!!!

Setelah berhempas-pulas menanda kertas peperiksaan sehingga terpengaruh dengan tabiat-tabiat yang luar biasa, aku pulang ke Bandar Tenggara semalam. Perjalanan aku mengambil masa 11 jam lamanya, bermula jam 11.30 pagi dan berakhir 10.30 malam. Dan itu merupakan tempoh masa yang normal kepada aku.

Dalam perjalanan pulang ke Bandar Tenggara, sempat aku singgah di Paka dan Kemaman untuk menghantar saki-baki minyak hitam dan tiub motosikal yang masih belum lagi kehabisan.

Singgah juga di Gebeng untuk berjumpa Hazree bagi membincangkan beberapa projek sulit lagi menyulitkan seperti ini. Juga singgah juga di Taman Mahkota Aman untuk berjumpa pakcik aku (yang ini bukan pakcik aku). Setelah itu, singgah mengambil adik aku di Indera Mahkota 5 dan anak sedara aku di Stadium Darulmakmur.

Singgah di Pekan untuk berjamak qasar asar dan zuhur. Kemudian berhenti makan di Mersing. Dan akhirnya terus ke Bandar Tenggara.

Sekian roshaizul melaporkan lagi.

Buah langsat kuning mencelah,
Senduduk tidak berguna lagi,
Sudah dapat gading bertuah,
Tanduk tidak berguna lagi.

p/s: Pantun tiada kena-mengena dengan cerita. Hanya kerana ada yang berkehendakkan aku berpantun pada post yang lepas.

Friday, December 19, 2008

Jam 2 petang



Gambar di atas diambil di hadapan Sekolah Teknik Dungun pada jam 2.oo petang kira-kira 3 minggu yang lepas. Dan pada minggu itu juga, orang-orang di Dungun tidak nampak matahari kira-kira seminggu lamanya. Dan itu juga menjadi kebiasaan pada orang pantai timur tatkala musim tengkujuh menjelma. Sekian roshaizul melaporkan.

Wednesday, December 17, 2008

Selamat Pengantin Baru

Dua orang sahabat aku kahwin Jumaat lepas.

Pertama, Sarom housemate aku beberapa tahun yang lalu selamat dinikahkan oleh bapak mentua beliau di Damansara.

Kedua, housemate aku kini, Arip yang berjaya mengurat student beliau dan mengahwininya di Kuala Terengganu.

*gambar tidak kaitan dengan cerita. hanya memenuhi kehendak Arip untuk membolehkan dunia melihat beliau bersama dengan keretanya.

Tuesday, December 16, 2008

Huhuhuhuhuhu

Huhuhuhuuhuhu. Pada satu hari aku mendapat surat dari Petronas Dagangan.


Huhuhuhuhuhuh. Rupa-rupanya aku mendapat hadiah kerana kerap mengisi minyak di Petronas.

Huhuhuhuhuhuh. Lalu aku menuntut hadiah aku di Petronas Dagangan Kuantan.

Huhuhuhuhuhuh. Taklah banyak, tapi lepas duit minyak aku setengah bulan!

Monday, December 15, 2008

Tahap Longkang

Gambar sebuah longkang di suatu lokasi rahsia di Dungun. Macam-macam jenis sampah ada di dalam longkang itu. Ternyata longkang di Malaysia memang menjadi tempat pembuangan sampah. Hingga ada satu istilah "tahap longkang", yang bermaksud suatu tahap yang hina dina lagi keji.

Jadi, tidak hairanlah di sesetengah tempat yang jauh dari sungai dan pantai, banjir mudah berlaku. Lalu bila harta mereka musnah, kerajaan yang disalahkan tanpa mengambil kira sikap mereka yang suka membuang sampah merata-rata. Mungkin dirasakan membuang sampah itu perkara yang kecil, tetapi perkara yang kecil dilakukan banyak kali, sudah tentu ia menjadi suatu perkara yang besar. Keadaan menjadi lagi buruk apabila sampah-sampah itu memenuhi longkang-longkang, lalu air sukar mengalir dan banjir pun berlaku.

Tanak tulis banyak-banyak. Sendiri mau ingat!

Sunday, December 14, 2008

Apabila Tekanan Menguasai Jiwa

Sekarang, di politeknik Dungun, peperiksaan sedang berlangsung. Tekanan pasti dirasai oleh para pelajar. Lebih-lebih lagi kepada sesiapa yang senantiasa bermalas-malasan sepanjang semester.

Namun, pensyarah juga merasai tekanan peperiksaan akhir. Barangkali mereka kebingungan apabila menanda kertas jawapan para pelajar yang begitu menguji kesabaran. Juga, barangkali kerana terlalu banyak dateline perlu dipatuhi.

Oleh yang demikian, terdapatlah beberapa gelagat pensyarah untuk melegakan perasaan yang berkecamuk.

Situasi satu
Pada suatu hari, roshaizul berjalan untuk ke unit peperiksaan, lalu kedapatan beberapa pensyarah sedang berbincang sambil memerhatikan sesuatu.
Roshaizul bertanya, "Buat apa tu?". Mereka diam. Rupa-rupanya mereka melihat..
...kolam yang tiada ikan

Situasi dua
Pada suatu pagi nan sejuk, roshaizul melihat ada seorang gadis dan seorang ibu beranak dua tekun melihat sesuatu di jendela
Roshaizul bertanya "Buat apa tu kak?". Mereka menjawab "Saja, tengok kereta kat bawah"
Roshaizul bingung. Tetapi roshaizul turut menyertai mereka selama beberapa minit.

Situasi tiga
Tatkala roshaizul berjalan pulang dari unit peperiksaan, terlihat seorang jejaka tampan berjalan sambil tersenyum dan menggaru-garu siku.
Roshaizul bertanya "Kenapa engko berjalan sambil tersenyum dan menggaru siku?". Beliau menjawab "Aku bosan lah!!". Jadi, sesiapa yang merasa bosan di luar sana boleh saja berjalan-jalan sambil tersenyum dan menggaru siku.

Thursday, December 11, 2008

Roshaizul Yang Buta IT

1993, Kelas 6 Bestari, Sekolah Rendah Bandar Tenggara 1
Hadzrie: Jam, ko tak nak join kelas komputer ke?
Aku: Komputer tu apa?

1996, Kelas 3RKA1, Sekolah Menengah Tunku Abdul Rahman Putra, Kulai
Alan: Jam, ko nak outing nanti belikan aku disket.
Aku: Disket tu apa?

1998, Kelas 5 Jentera, Sekolah Menengah Teknik Kota Tinggi
Romlie: Ajax, camna nak gelapkan perkataan dalam Word ek?
Ajak: Ala, ko tengok kat bahagian atas skrin ko. Ada huruf B. Ko klik situ. B tu stand for Bold.
Aku: Err....Word tu apa? Bold tu apa? Bolt and nut ke? Ke bot pancung?

2000, Makmal AutoCAD, Institut Teknologi Tun Hussein Onn, Parit Raja
Lecturer: Lepas siap drawing tu, save dekat desktop PC. Pastu save as jugak dekat dalam disket.
Aku: Encik, camna nak save dekat desktop? Pastu camna nak save as dalam disket?

2003, Pusat Penyelidikan Automotif, UTM Skudai
Aku: Bang, ada disket tak? Nak save file Word ni.
Mardani: Disket takde, thumdrive ada la.
Aku: Thumdrive tu apa?

2005, Makmal ICT, Kampus Bandar, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn
Aku: Ko buat apa tu Pis?
Hapis: Syyyhhh...aku tengah download ni.
Aku: Download tu apa?
Hapis: Syhhhhh...!! Jangan cakap kuat-kuat!

2008, Makmal Robotik, Politeknik Dungun
Mazudi: Jam, tolong aku boleh?
Aku: Tolong apa?
Mazudi: Tolong install FileZila dalam setiap PC dalam lab ni?
Aku: Fail Zila tu apa? Zila Jalil punya fail ke?

Wednesday, December 10, 2008

Selamat Hari Raya Haji

Kiranya, masih belum terlamabat untuk aku mengucap Selamat Hari Raya Eidul Adha, kerana hari ini masih dikira hari tasyrik, dimana kita masih boleh lagi menjalankan urusan penyembelihan binatang korban.

Sekian lama juga aku tidak update blog, 5 hari kiranya. Tak tahu la, sejak akhir-akhir ni aku kehilangan idea untuk menulis dan kebanyakan tulisan aku tidak mempunyai sengat.

Dan lagi, Dungun mendung hari ni, tak hujan dan tak panas. Melihat berita di tv dan akhbar, Dungun ditimpa hujan yang teruk beserta ribut beberapa hari lepas. Kelihatan kesan ribut tersebut, dahan pokok patah dan ada papan iklan yang hampir tumbang.

Sebenarnya, aku bercuti selama 5 hari di Bandar Tenggara, dan baru malam semalam sampai ke Dungun. Alhamdullilah aku masih hidup, kerana semalam aku hampir mengalami kemalangan jalan raya kerana buah kelapa sawit 'gugur' dari lori. Sempat la juga aku menghon pemandu lori itu dan menjerit beberapa perkataan lucah kepada beliau. Huhuhuhuhuh. Apa-apa pun, pemandu itu sungguh tak beretika, hanya mementingkan untung sehingga menyumbatkan lori beliau dengan begitu banyak buah kelapa sawit.

Aku tak tau apa yang aku repekkan dalam post kali ni. Belasah je la....huhuhuhuhuhu

Thursday, December 04, 2008

Peminat Sejati 2

Dungun cerah dua hari kebelakangan ni setelah seminggu matahari tidak kelihatan. Tempoh seminggu itu amat menyeksakan pada aku. Selepas seminggu yang sejuk itu, aku mengalami batuk, sakit tekak dan sakit mata. Huhuhuhuhu.

Ada satu malam dalam seminggu yang sejuk itu, aku keluar untuk makan sup - memanaskan badan dan melegakan tekak. Lalu singgahlah aku di sebuah kedai makan di Jalan Lapangan Terbang, Dungun. Dan aku melihat sekumpulan peminat sejati...


Owh! Mereka sedang melihat gusti. Sungguh asyik mereka menonton. Teringat aku suasana di kedai makan Birin di Bandar Tenggara. Kedai itu pernah menjadi tumpuan peminat gusti untuk menonton CD gusti yang terbaru.

Tetapi, yang menghairankan aku, mereka di dalam gambar di atas agak tenang menonton gusti, berbanding dengan suasana di kedai makan Birin yang agak kecoh
"Ha! Hentam kepala dia"
"Ek eleh...pura-pura sakait la tu"
"Yang tu jahat tu!"
"Kasi hentak sikit dia punya k***k tu!"

Aku? Aku bukanlah peminat gusti, walaupun aku mempunyai gaya seperti Undertaker (si penggali kubur) .... Huhuhuhuhuh

Wednesday, December 03, 2008

Suasana Petang

Beginilah suasana setiap petang di jabatan kejuruteraan mekanikal, politeknik Dungun.





Semua orang berpusu-pusu untuk clock-out di sebuah komputer ajaib dan membaca notis terkini yang terletak dibelakang komputer ajaib itu.

Juga, kesesakan lalulintas amat teruk berlaku beberapa minit selepas itu...

Tuesday, December 02, 2008

Impiana Resort Cherating

*atas permintaan zairi, post ini diedit*

Minggu lepas aku menjalani sesi konsultansi dengan AzizCFP di Impiana Cherating. Tapi, lokasinya tak lah begitu Cherating, lebih tepat di Chendor.

Sempat juga aku mengambil gambar tatkala menunggu giliran aku. Pemandangan kat situ memang lawa.


Resort yang menghadap pantai. Best! Sambil melepak kat beranda, boleh nikmati pemandangan dan angin laut. Amat sesuai untuk lokasi berbulan madu


Antara bangunan resort. Aku memang takjub! Rekebentuknya kelihatan klasik tetapi praktikal.

Kepala gajah. Tak tau pulak aku betul ke tak. Tapi kalau ni kepala gajah betul, mesti kena repot kat Perhilitan! Huhuhuhuh


Lobi resort. Sesuai untuk lepak-lepak sambil bincang-bincang.

Pintu masuk. Memang berciri nusantara.


Pondok ini atas air. Kalau malam-malam, kadang2 ada nyanyian tradisonal kat sini.


Kolam atas bumbung. Memang takjub aku. Camna diorang boleh buat kolam atas bumbung? Dan bumbung tu searas bulak dengan lobi. Heran aku...

Monday, December 01, 2008

Skill Meniru Cap Kambing Gurun

Aku bersekolah wajib selama 11 tahun. Kemudian aku ke pengajian tinggi selama hampir 7 tahun. Kemudian, aku mengajar di politeknik Dungun menghampiri 3 tahun. Sudah pastinya banyak skill meniru yang aku tahu dan pernah juga aku aplikasikan. Huhuhuhu

Baru-baru ni aku buat ujian untuk subjek Mekanik Bendalir. Lalu terjumpalah aku beberapa skill cap kambing gurun oleh pelajar-pelajar aku.


Perhatikan betul-betul, ada BUKU NOTA di bawah meja. Si pelaku cuba menyelindungkan buku itu dengan tangan beliau.

Owh! Buku nota itu amat jelas dan nyata di belakang badan beliau!

Sunday, November 30, 2008

Ni Johor Punya Cerita

Taknak tulis banyak-banyak. Korang tengok keratan akhbar Sinar Harian kat bawah ni...

p/s: Walaupun aku kerja kat Terengganu, tapi, bak kata pepatah, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri

Penilaian Berterusan J3009 (DAD5-S1) dan J3008 (DEM3-S2)

Seperti yang dijanjikan, berikut adalah markah penilaian berterusan bagi subjek

KAJI DAYA BAHAN 1 (J3009) - DIPLOMA AUTOMOTIF DIESEL 5 - SEKSYEN 1
MEKANIK BENDALIR (J3008) - DIPLOMA KEJURUTERAAN MEKATRONIK 3 -SEKSYEN 2

Diingatkan bahawa penilaian berterusan ini hanya mewakili 50% peratus dari markah keseluruhan. 50% lagi adalah dari markah peperiksaan akhir.

Diingatkan juga, jangan cuba meniru mahupun membawa toyol ataupun jin ketika peperiksaan akhir berlangsung.

Semoga berjaya! May force will be with you (bayangkan En. Yoda bercakap sambil menghunus pedang Jedi beliau)

Friday, November 28, 2008

Sejuk Menyucuk Tulang

Sekarang musim tengkujuh. Di Dungun ni dalam seminggu hanya sehari dua sahaja aku akan tengok matahari. Selebihnya mendung, gerimis atau hujan lebat. Cuaca menjadi sejuk, kadang-kadang rasa malas je nak mandi. Huhuhuhuh. Tapi yang best time hujan-hujan ni, badan tak lah berpeluh sangat, jadi, rasa segar sokmo dan kerja pun menjadi lebih efisyen.

Cuma, aku berharap cuaca menjadi cerah menjelang raya haji ni. Nak balik Johor. Dengan ketiadaan penyaman udara pada Iswara aku, memang agak sukar untuk memandu di kala hujan. Dan lagi, mengikut pengalaman aku jalan akan menjadi licin tatkala hujan dan akan melambatkan perjalanan aku. Paling ditakuti...banjir. Harapnya tahun ni banjir tidak seteruk tahun-tahun yang lalu. Kerana pengalaman meredah banjir untuk pulang ke Bandar Tenggara begitu mencabar kekuatan mental dan fizikal.

Thursday, November 27, 2008

Ko Makan Ke Melantak?

Berikut adalah hasil apabila aku habis makan...


Ramai kawan-kawan semeja makan sering hairan dengan gambo tersebut. Fuh! Licin Jam! Lapar betul ni nampaknya.

Sebenarnya, itu sudah menjadi tabiat aku. Sejak kecil aku di didik untuk tidak membazirkan makanan. Satu ayat bapak aku yang selalu aku ingat "Abah cari duit penat-penat, ko senang-senag je nak membazir, nak buang makanan tu"

Ini bukan soal gemuk atau kurus. Juga bukan soal kedekut dan bakhil. Ini soal sikap. Aku akan pastikan aku betul-betul lapar, baru aku pergi makan. Dan lagi, aku tanak jadi setan. Kan membazir itu amalan setan.... huhuhuhuhuhu

Wednesday, November 26, 2008

Owh! Aku Tertipu...

Pada suatu hari nan indah, aku ke You Hoe Dungun untuk membeli bekalan air kotak. Menurut papan tanda harga, air kotak Marigold Lemon Tea berharga RM15.50. Namun apibala aku ingin membayarnya di kaunter, harganya menjadi RM18++. Owh.....Sungguh durjana rasanya...

Monday, November 24, 2008

Jangan Engkau Membunuh Diri Engkau Sendiri

Sudah dua hari berturut-turut Buletin Utama TV3 memaparkan kejadian orang yang hendak mematikan diri sendiri. Yang menarik dua kejadian tersebut berlaku di Terengganu, satu di Kuala Terengganu, dan satu lagi di Hulu Terengganu. Menarik juga kedua-dua kejadian dilakukan oleh wanita.

Ada seorang sahabat aku di Bandar Tenggara pernah bekerja sebagai MA di Hospital Tampoi. Beliau mengatakan kebanyakan wanita yang berada di situ adalah disebabkan kekecewaan terhadap CINTA, dan kebanyakan dari mereka juga cenderung untuk membunuh diri. Manakala, kebanyakan lelaki yang berada di situ disebabkan masalah WANG dan mereka ini biasanya kelihatan tidak bersemangat untuk hidup.

Aku percaya, jika kita kembali kepada ajaran Islam yang sebenar, perkara ini tidak akan berlaku. Bukan ke membunuh diri itu haram?

Dan lagi, sesiapa yang cuba membunuh diri akan didakwa di bawah Akta 309 kanun keseksaan.

Jadi, pikir panjang ye untuk membunuh diri..

p/s: Sila baca post ini dengan nada serius!!!! Huhuhuhuh

Sunday, November 23, 2008

CIDOS

Salam kepada semua pensyarah politeknik dungun. berikut adalah link untuk download tutorial asas CIDOS. Enjoy!!!

Saturday, November 22, 2008

Misi: Mencari Kedai Makan Untuk Sarapan Pagi

Sebagai orang bujang, hidup agak tidak terurus. Segalanya "main redah je", "belasah je lah", "pon boleh".

Cuma, sesekali agak teratur bila ada mak aku kat Bandar Tenggara menelifon. "Wes mangan Jam?". "Alamak Mak, lupa nak makan la..."

Atau, boleh juga seorang gadis idaman di Kuala Terengganu menelifon "Abang dah mandi ke?". "Alamak! Lupa nak mandi la..."

Dan pagi tadi, ketidak urusan kehidupan aku makin terserlah. Setelah bangun jam 10 pagi, aku terkocoh-kocoh bersiap kerana aku dijadualkan untuk mengajar jam 11. Setelah mandi dan bersiap lebih kurang, aku keluar rumah jam 10.15 pagi.

Kerana perut menyanyi-nyanyi dangdut, maka dengan senang hati aku ke kedai Selera Selatan. Cis!!! Tutup!!! Lalu aku dengan pantasnya bergeges ke kedai makan di sebelah stesyen minyak petronas baru di Dungun. Cis!!! Ramai pulak orang!!! Tak kan nak bersila kat tanah kot. Terus aku menekan pedal minyak kereta aku (yang laju itu) ke kedai makan berhadapan sekolah teknik Dungun. Cis!!! Tutup jua kedai itu....

Kerana nafsu hendak makan begitu meluap-luap, lalu aku pergi ke kedai Nasi Ayam Shake di Taman Permint. Setelah duduk selama 2 minit, awek kedai itu pun berkata, takde makanan lagi la bang. Cis!!!

Lalu aku terus memandu ke Jalan Lapangan Terbang. Lalu, terjumpalah sebuah kedai makan di suatu selekoh tajam. Aku pun memesan roti kosong dua banjir dan segelas nescafe kurang manis. Sementara tunggu makanan dan minuman sampai, aku tengok jam. Ciss!!! Dah 10.50pagi. Bila makanan sampai, tanpa berlengah atau mengunyah, aku habiskan kesemuanya dalam masa kurang 5 minit.

Aku sampai kelas ngam-ngam jam 11. Owh, rupanya En. Zawawi masih belum menamatkan kelas. Kemudian baru aku teringat. Ciss!!! Minggu ni giliran En.Zawawi mengajar. Apa kejadahnya aku datang nak mengajar hari ni!!!

Aku kecewa, terus naik opis, marking ujian budak-budak. Ciss!!! Kejadah betul bebudak ni, soalan dalam nota pun takleh jawab?

p/s: Cis sungguh post ini.

Wednesday, November 19, 2008

Jangan Kau Tertipu: Itu Duit Palsu

Sharing is caring (fuyooo! speking london aku)

Jalan-jalan di Kuala Terengganu, aku terjumpa suatu peringatan dari MydinMall Kuala Terengganu.

JANGAN TERTIPU
WANG PALSU
CIRI-CIRI PENGENALANNYA
- NO SIRI BERMULA ...530...
-JALIR PERAK TIDAK TIMBUL
-KERTAS YANG TIDAK BERMUTU (cap ayam - ni aku tambah)
Memiliki dan menggunakan WANG PALSU adalah satu kesalahan Jenayah

Monday, November 17, 2008

Bandar Tenggara Yang Tercemar

Aku belek-belek surat khabar Berita Harian yang lama. Terjumpa komen ni.

"Pencemaran alam sekitar terus berlaku apabila kilang memproses sawit di Bandar Tenggara, Kulai, Johor dibiarkan melepaskan asap ke udara tanpa sebarang kawalan. Asap berkenaan menimbulkan masalah kesihatan kepada penduduk, terutama kanak-kanak yang tinggal berhampiran. Keadaan mungkin bertambah teruk jika penghuni di situ mengalami masalah pernafasan. Sehubungan itu, pihak berkuasa tempatan harus memantau perkara ini."

Kilang sawit ni memang aku tau sangat. Sebenarnya, kilang ni ialah Kilang Sawit Pengeli Timur milik penuh Felda. Kilang sawit ni terletak kira-kira satu kilometer dengan kawasan perumahan yang paling hampir.

Kalau dilihat pada gambar tu, ternyata ia difotokan pada waktu siang. Sebenarnya, kilang tersebut lebih aktif mengeluarkan asap pada waktu malam. Asap kilang tu dipercayai telah membantutkan pengeluaran bunga pokok durian bapak aku, juga menyebabkan kebun pisang bapak aku tidak menjadi produktif.

Memang biasa penduduk sekitar mencium bau asap tersebut. Baunya agak pelik, sukar untuk diceritakan bagaimana. Tapi, yang pasti, taik hidung aku akan hitam apabila aku menghidu bau tersebut untuk tempoh beberapa jam.

Tapi, siapa nak marah kilang tu kan. Felda punya tu! Takkan nak marah satu perbadanan yang disokong oleh Najib Tun Razak dan dipengerusikan oleh Yusof Nor? Jadi, terpaksalah Jabatan Alam Sekitar (JAS) menutup sebelah mata dan menyaman lori milik peniaga kecil (macam bapak aku) yang didakwa mengeluarkan asap hitam. Korang ingat murah ke kena saman dengan JAS? Sekali saman RM2000!!! Hilang income bapak aku setengah bulan....

p/s: Ops! Post ni agak emo skit. Maunya tak emo, asik hidu asap kilang tu je. Nasib baik aku dah duduk di Dungun yang nyaman ini...

Saturday, November 15, 2008

Nasi Goreng Sepuluh Suap

Ada satu kedai makan baru di buka di jalan pantai Dungun. Cukup menarik kedai tu. Rekebentuknya macam kapal, dan seolah-olah ingin segera berlayar.

Memang nampak gah kedai itu dari luar. Dan namanya juga melambangkan betapa gahnya kedai makan tersebut.

Aku bersama teman serumah aku, Abdullah pergi ke kedai makan ni minggu lepas, selepas empat hari kedai itu dibuka. Orang memang ramai. Semasa mencari tempat duduk yang sesuai, sempat juga kami mengendap bahagian dapur dan waitress

Juga, sempat juga aku meninjau di atas kapal itu. Wah!!! Rupa-rupanya ada tempat makan dibahagian atas (kagum ya amat nih!!!)

Lalu, seorang waitress yang cun tetapi sangat kelat wajahnya mengambil order. Aku pun memesan nasi goreng paprik serta nescafe panas. Manakala Abdullah memesan sesuatu yang aku tak ingat apakah ia.

Memandangkan kami duduk hampir dengan dapur, kami dapat melihat kekalutan yang amat sangat!!! Big boss tak habis-habis memarahi anak buahnya. Dan sesekali anak-anak buahnya merungut.

Setelah beberapa lama, makanan dan minuman yang dipesan masih lagi belum sampai. Dan disedari juga beberapa pelanggan pergi begitu saja dengan perut yang lapar dan hati yang panas. Oleh itu, terdapatlah beberapa makanan yang sudah siap, tetapi pemesannya sudah meninggalkan kedai. Lalu, kami memohon untuk diberikan saja makanan itu. Lalu, aku dapatlah sepinggan "NASI GORENG SEPULUH SUAP". Untuk saiz badan seperti aku ini, amatlah tidak memadai dengan sepuluh suap nasi goreng.

Manakala Abdullah mendapat "NASI GORENG SEPULUH SUAP BESERTA KEPAK AYAM BERBULU". Dan Abdullah makan dengan begitu berselera sekali.

Setelah kami selesai makan, nescafe panas aku pun sampai. Malangnya tidak disediakan sudu untuk melarutkan necsafe, susu dan air. Lalu, aku mencelupkan garfu yang aku gunakan untuk makan kedalam gelas nescafe panasku. Lalu terhasillah menu "NESCAFE PANAS BERSUDU GARFU". Sungguh unik bukan. Sepanjang 27 tahun aku hidup, inilah kali pertama aku bertemu dengan menu seperti itu. Harga makanan dan minuman kami berdua ialah RM12.50

Owh! Sungguh indah pengalaman aku di kedai makan cap kapal yang baru itu.

p/s: Difahamkan servis kedai makan itu telah bertambah baik sekarang
p/s/s: Difahamkan juga, pemilik adalah seorang Datuk yang berasal dari Kelantan, dan isteri beliau, Kak Ina berasal dari Muar, Johor.

Friday, November 14, 2008

Cis!!! Aku Di Tag!!!

Aku ditag untuk kali ke-2 nya setelah ditag oleh Mazudi beberapa bulan nan lampau. Kali ini aku di tag oleh Pakcik (bukan pak sedara aku). Beliau menulis, mengatakan bahawa blog aku seronok dibaca....ermmmmm...

Dah la....aku tak nak melalut. Dah la tag ni panjang berjela....

1. What is the relationship of you and him/her?

Bakal isteri

2. Your 5 impressions towards him/her.

Banyak cakap (bagus la...aku pendiam)
Banyak makan (dia kata nak sama besar dengan aku...)
Banyak pandai (kadang-kadang jadi memandai je. huhuhuh)
Banyak tanya (sebab cita-cita beliau adalah untuk menjadi polis, namun tak kesampaian)
Banyak pikir (nasib baik kepala tak jadi botak)


3. The most memorable things he/she had done for you.

Owh! Terlalu banyak. Dan terlalu peribadi untuk ditulis di sini. (sebenarnya aku tak tau nak tulis apa. Huhuhuhu)

4. The most memorable things he/she have said to you?

Bila abang nak masuk meminang? (Duitnya tak cukup lagi la...)

5. If he/she become your lover, you will…

Soalan ini sudah tidak releven. Kerana beliau telah menjadi my lover. Dan pastinya aku akan membahagiakan beliau (geli-geleman aku bila jawab soalan ni. eiiii..hush....hush)

6. If he/she become your enemy, you will…

Aku akan termenung panjang.....

7. If he/she become your lover, he/she has to improve on…

Skill memasak dan membuat minuman. Ini kerana, apabila beliau membuat air nescafe, rasanya menjadi seperti air susu. Lagi, apabila beliau membuat mee rebus, rasanya menjadi seperti mee sup. Nasib baik awek, jadi, aku telan je la....

8. If he/she become your enemy, the reason is…

Sebab aku la kot...

9. The most desirable thing to do on him/her is?

Aku kata beliau selekeh. Sebulan lebih juga beliau merajuk....

10. The overall impression of him/her is…

Mula pandai berdikari. Pandai menyesuaikan diri. Paling best beliau terima aku seadanya. Hinggakan beliau tak kisah menaiki Iswara aku yang laju itu walaupun tidak mempunyai penyaman udara dan radio!

11. How do you think the people around you will feel about you?

Entah la ek.. Aku pun tak tahu. Tak pernah buat bancian. Nanti aku minta tolong pegawai banci buat bancian pasal soalan di atas.

12. The character of you for yourself is?

Tak banyak cakap. Pendiam. Tenang. Agak berstruktur.

13. On contrary, the character you hate of yourself is?

Suka berlengah.

14. The most ideal person that you wanna be is?

Tiada. Aku nak jadi diri aku sendiri.

15. For the people who care about and like you, say something about them.

Mami dan Abah: Terima kasih banyak-banyak. Tiada apa dapat membalas jasa kalian.
Nurulhuda: Sabo ek, duit tak cukup lagi. Huhuhuhuhuhu
Adik-adik: Korang ingat aku garang sangat ke?
Kawan-kawan: Bila nak bayar hutang? Nasib baik aku bukan ahlong, kalau tak aku dah simbah cat merah kat kereta korang.
Cikgu-cikgu: Terima kasih sebab jadikan aku orang yang berguna.

16. Ten people to tag:

1. Mongkut
2. Irda
3. Adanz
4. Syam
5. Sarom
6. Keroro
7. Mazudi
8. Wanhamery
9. Serinditrimba
10. Apis17
.

17. Who is no. 2 having a relationship with?

Owh...aku tak tahu. Kena pergi blog dia.

18. Is no. 3 a male or a female?

Lelaki. Aku pasti!!!

19. If no. 7 and no. 10 were together, would it be a good thing?

Sudah pasti. Kerana mereka berdua programmer yang berbakat

20. How about no. 5 and 8?

Rasanya ok kot. Sebab mereka pernah berjumpa

21. What is no. 1 studying about?

Tak tau la. Rasanya beliau sudah lama meninggalkan alam persekolahan.

22. Is no. 4 single?

Rasanya masih ada lagi 3 kekosongan. Huhuhuhu

23. Say something about no. 6

Banyak aku tau pasal Dungun melalui blog beliau

Thursday, November 13, 2008

Nasi Ada, Nasi Tiada!!!


Gambar dirakam di Warung Pak Ali yang terletak berhampiran lampu isyarat ke Jalan Melati di Dungun. Warung ini menjadi kegemaran bos aku, En. Nawi untuk bersarapan. Huhuhuhuhuh.

Setelah beberapa kali mengikut En. Nawi bersarapan di sini, aku perhatikan kebanyakan pelanggan Warung Pak Ali adalah terdiri dari para pekerja kontrak. Mereka akan makan di warung ini sebelum ke destinasi kontrak mereka. Juga, pelanggan Pak Ali terdiri daripada mereka yang suka membungkus makanan untuk dimakan di rumah.

Pada aku, harga makanan di warung ini boleh dikatakan sangat berpatutan. Sepinggan nasi kunyit (pulut kuning), secawan kopi o dan seketul kuih kayu keramat (ala-ala char kuey) hanya berharga RM2.20.

Dan lagi, servis di Warung Pak Ali ini memang pantas, sepantas Gaban menukar pakaian!!!!

Wednesday, November 12, 2008

Peminat Sejati

Suatu malam di Taman Permint Dungun...

Housemate aku tekun melihat sesuatu.....

Rupa-rupanya mereka sedang menonton siaran ZEE di Astro.

Sampai ke hari ini aku masih terfikir-fikir mengapakah mereka berkelakuan sedemikian. Walhal mereka bukanlah peminat saluran ZEE atau saluran yang seangkatan dengannya. Barangkali korang boleh mengemukakan teori kebarangkalian korang di ruangan komen...

Tuesday, November 11, 2008

Jangan Kau Basuh Tuala Itu

Walaupun jamban di bilik Hotel The Summit Subang begitu sungguh tidak praktikal, namun, ada sesuatu yang menarik perhatian aku ketika memasuki jambin bilik hotel itu.
Dear Valued Guest,
In effort to preserve the environment, the Hotel has taken necessary steps such as conserving water and reducing chemical usage from our daily operation.
You can play a part of this effort in preserving the environtment and the earth's natural resources by not cahnging your towels daily
When you hang your towels, it indicates that "I WILL RE-USE THE TOWELS'
Should yoy leave your towels in the bathtub it indicates 'PLEASE CHANGE THE TOWELS"
A little effort means a lot! Together we can make this earth a better place to stay.
Pada aku, ia satu usaha yang baik untuk memelihara alam sekitar, walaupun mesti ada yang kata "Hek eleh, nak save bajet la tuh!!!"
Dan lagi, ada pekerja house keeping di hotel ini dari golongan OKU yang pekak dan bisu...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin