Pages

Tuesday, December 29, 2015

Sambungan Kisah Bulu Kambing Hitam

Dah baca yang bahagian satu? Kalau belum, baca dulu. Nanti kau pening apa pasal ketua pengawal tu menggelupur. 

-----

Maka, ketua pengaal pun memanggil semua hulubalang dan pengawal istana yang ada. "Korang kena tolong aku ni. Kalau tak, anak bini aku kena bunuh. Kalau anak bini aku kena bunuh, aku nak bunuh juga anak bini korang!" Ugut ketua pengawal kepada anak buahnya.

Lalu, seorang hulubalang mengemukakan idea. "Ada seorang tua di hujung negeri yang ada banyak kambing. Saya pernah beli kambing dia tahun lepas. Buat kambing golek. Bini mengidam masa tu".

Tanpa banyak songeh, gerombolan hulubalang bersama ketua pengawal terus berkuda ke hujung negeri. Lalu ditemui orang tua itu.

"Dengar cerita pakcik ada banyak kambing hitam. Betul ke. Kalau betul, saya nak beli semua. Raja gering terkena sihir. Bulu kambing hitam harus dihampar di seluruh lantai istana untuk manampan bisa sihir itu?" Luah ketua pengawal kepada pak tua itu.

"Ya, tapi semua dah mati diserang penyakit. Tapi pakcik ada simpan sebahagian bulunya. Jom ke bangsal belakang rumah pakcik ni". Kata pak tua.

Lalu mereka semua mengikut pak tua itu. Dan pak tua menunjukkan sebidang bulu kambing hitam miliknya yang masih ada.

"Cis orang tua! Kau ingat cukup bulu kambing ni nak dihamparkan di lantai istana tiga tingkat tu? Pengawal! Bunuh si tua ni!" Marah ketua pengawal.

Pak tua tersenyum. "Sabar orang muda. Bawa pakcik ke istana. Pakcik akan bantu kamu selesaikan masalah itu."

Ketua pengawal termenung. Dia tiada pilihan lain. Lalu dibawanya pak tua ke istana untuk menghadap permaisuri.

"Beta suruh bawa bulu kambing hitam. Yang kau bawa orang tua ni buat apa?" Jerkah permaisuri kepada ketua pengawal.

Ketua pengawal terkulat-kulat.

"Tuanku, patik boleh menyelesaikan masalah baginda raja itu", celah pak tua.

"Apa yang boleh kau buat?"

"Berikan saya sedikat masa dengan baginda raja. Hanya patik dan baginda raja sahaja. Insya Allah boleh selesai"

Lalu semua orang keluar dari bilik beradu raja. Pak tua lantas mengukur kaki raja. Dipotongnya bulu kambing hitam itu mengikut ukuran kaki raja. Diperelokkan sesuai dengan status si pemakai.

Sejam kemudian, raja keluar dari bilik beradu dengan kasut kulit kambing hitam dengan muka tersenyum gembira. Bukan setakat istana, Afrika Selatan pun baginda boleh pergi dengan sepatu itu.

--------

Belajar sesuatu? Apa macam. Bijak tak aku mengarang cerita? Hohohohoho. Sebenarnya, cerita ini ada dalam buku Terima Kasih Si Babi Hutan: Tuhan Aku Datang karya Arifin Ismail @ Lepat. banyak lagi kisah menarik dalam buku ini.



Kau boleh beli di kedai buku berhampiran. Atau, kalau ada 12 orang yang nak beli buku ni, aku boleh tolong belikan dengan diskaun 25%. :-)


Monday, December 28, 2015

Ini Cerita Bulu Kambing Hitam



Al-kisah suatu masa dahulu, ada seorang saudagar muda lagi kacak, bergaya dan kaya, datang ke sebuah negeri. Dia bersiar-siar di bandar di negeri itu dan singgah di sebuah kedai menjual lukisan.

Dia terlihat sebuah lukisan gambar perempuan cantik. Lalu dia pun bertanya kepada pemilik dan pelukis gambar tersebut. "Siapakah perempuan ini?" Pelukis itu merasa hairan. "Apa benar Tuan tidak kenal perempuan ini? Perempuan ini adalah puteri raja negeri ini!"

Saudagar muda itu naik angau. Itulah perempuan yang tercantik yang pernah dilihat seumur hidupnya. Pada zaman ini mungkin setara dengan Emma Maembong agaknya. Dia bertekad untuk mendapatkan puteri raja yang jelita itu.

Lalu dia terus ke istana negeri itu. Dengan hajat besar merisik bagi dirinya sendiri bagi mendapatkan sang puteri. Tidak dengan tangan kosong, dia membawa sekali perhiasan dan hadiah mahal dengan hasrat memancing hati raja. Ala, macam orang sekarang ini. Tunjuk gambar duit dalam Facebook pastu bergambar atas kereta dengan hasrat memancing hati bakal downline.

Lalu dipersembahkan segala macam hadiah dan perhiasan kepada sang raja, sambil hasrat dinyatakan untuk mendapatkan sang puteri yang macam Emma Maembong itu. Namun, raja menolak dengan baik. Sang puteri telah pun bertunang dengan anak raja negeri sebelah.

Berkecai kecewa hati saudagar itu. Dia berasa sangat dendam dengan raja. Lalu, dia berjumpa dengan pawang untuk membomohkan sang raja.

Saudagar muda berpakat dengan pawang. Pawang akan bomohkan raja sehingga mati. Manakala saudagar muda memberi upah lumayan kepada pawang dan menawarkan jawatan ahli nujum sekiranya beliau merampas kuasa setelah kematian raja.

Rancangan kejahatan dan kekejian itu berjalan lancar dengan bantuan segala jin dan syaitan yang dipunyai si pawang.

Pada pagi yang malang itu, raja terus jatuh rebah setelah turun dari katil dan memijak lantai istana. Permaisuri panik. Jeritan beliau didengari seluruh istana tiga tingkat itu. Lalu berkejaranlah pengawal istana ke bilik beradu utama. Namun, pengawal pun tak tahu nak buat apa. Lalu, ahli nujum negara dipanggil.

Ahli nujum dengan tenang dan bersahaja masuk ke bilik beradu utama dengan segala perkakasan pernujuman beliau. Setenang air di sungai, beliau mula mendiagnosis. "Ternyata baginda telah disihir. Bagi meneutralkan bisa sihir itu, seluruh lantai istana ini perlu dihampar dengan bulu kambing hitam." Begitulah keputusan diagnosis ahli nujum negara.

Permaisuri panik! Kasih beliau kepada raja tidak berbelah bagi. Terus dia memanggil ketua pengawal. "Cari segera bulu kambing hitam untuk seluruh istana ini dalam tempoh tiga hari. Jika tidak, anak dan isteri kamu akan dibunuh! Beta bagi masa tiga hari sahaja!"

Apakah yang akan terjadi seterusnya? Nantikan sambungnya. Kalau tak sabar nak tunggu, sila buat sambungan sendiri. Hahahahahaha! (Gelak jahat).

Saturday, December 26, 2015

Nasi Dagang Ketuk Ketuk

Nasi dagang boleh dikatakan signature dish Terengganu. Walaupun Kelantan ada versi nasi dagangnya, namun pada aku nasi dagang Terengganu lebih terkenal.

Aku pertama kali makan nasi dagang tatkala mula-mula mengajar di Terengganu 10 tahun lepas. Sebagai peminat pulut yang tegar, nasi dagang terus masuk dalam senarai makanan yang aku suka, selain nasi kunyit (pulut kuning) dan pulut lepa (pulut panggang).

Dah dekat 10 tahun di Terengganu, aku sudah serba sedikit tahu cara nak buat nasi dagang. Nasi dagang adalah campuran antara beras biasa dengan beras pulut yang dikukus. Kukusan itu kemudiannya digaul dengan santan dan halba. Kemudian dikukus lagi. Kemudian digaul lagi. Proses dilakukan beberapa kali sehingga ia betul-betul masak. Tapi, kalu kukus gaul, kukus gaul banyak kali tak best juga, sebab nasi akan kelihatan hancur.



Dah dekat 10 tahun ini juga, dah bermacam rasa nasi dagang singah kat tekak aku. Ada yang sedap sangat. Sungguh enak dimakan begitu sahaja. Rasa lemak, halba dan nasi yang begitu lembut! Pergh! Kalau tengah makan tiba-tiba Sapok Biki tumbuk aku, aku boleh terus sambung makan balik.

Ada juga yang rasa macam nasi kosong. Rasa macam kau ambil nasi putih, lepas tu gaul dengan minyak sawit. Apa macam? Boleh bayang tak rasanya? Tambah pula dengan kuah gulai yang boleh dibuat cermin muka. Sedap tak?

Ada juga yang nasinya tak berapa masak. Bila makan bunyi "ketuk-ketuk". Macam makan nasi jelantah. Ni mesti kes nak cepat. Malas nak kukus banyak kali.

Tapi, apa jua nama nasi dagang, aku telan je. Duduk diam, kunyah perlahan-lahan dan menikmati ketidaksedapan nasi dagang itu. Itu rezeki untuk aku, belasah je. Tak perlu merungut. Kalau betul betul tak sedap sampai tahap basi, aku tinggal terus. Juga, tak perlu merungut.

Eh? Dah tak sedap? Kenapa tak merungut?

Nabi ada ajar kan. Kalau tak suka makanan tu tinggal je. Tak perlu keji atau merungut. Ye tak? :-)

Kredit gambar: dapurmalaysia.com


Saturday, July 11, 2015

18 Fakta Pernigaan Kerepek Raya Aku Yang Orang Tak Tahu



Aku tak ingat bila tahun yang tepat aku mula menjual kerepek raya. Mungkin 7 atau 8 tahun lepas. Alhamdullilah, untuk tahun ini, sudah 90% urusan kerepek raya selesai. Tinggal nak kutip hasil sahaja. Hohohoho.

Ok, berikut merupakan 18 perkara perniagaan kerepek raya aku yang orang tak tahu

1- Idea meniaga kerepek raya ini bukan idea aku. Idea kawan serumah aku. Acik nama manjanya. Beliau seorang yang kacak dan jambu.

2- Kami bermula dengan 10kg kerepek sahaja. Namun, hanya 1kg sahaja yang terjual pada tahun itu.

3- Tidak semua kerepek aku ambil dari Johor. Ada yang original dari Terengganu.

4- Aku tiada kedai, tiada gudang, tiada stor. Semua dibuat di rumah.

5- Pernah beberapa tahun lepas, aku pergi Johor balik hari. Bertolak dari Dungun lepas subuh. Lepas zuhur sampai di Johor dan beli kerepek. Lepas asar bertolak balik. Pukul 12 tengah malam sampai Dungun.

6- Pernah juga aku balik Johor 3 kali sepanjang Ramadhan semata-mata untuk mengambil stok dengan kereta.

7- Proton Iswara Sedan boleh memuatkan lebih kurang 200kg kerepek. Perodua Alza boleh muat sehingga 450kg kerepek. Itu tahap betul-betul padat. Hinggakan co-driver terpaksa bersila dan memeluk kerepek. Ini fakta, melalui pengalaman aku. :-)

8- Harga kerepek telah naik hampir 100% berbanding sejak aku mula-mula berniaga dahulu. Kenaikan yang ketara semasa minyak naik RM0.70 masa zaman Pak Lah. Kenaikan ketara juga tahun ini sebab GST. Terima kasih kerajaan. :-)

9- Aku akan memakai stokin kalau ke kilang kerepek atau tatkala membungkus kerepek. Habuk kerepek dan minyak buat aku tak selesa. Hohooho

10-  Kos plastik untuk repacking adalah 4%-5% peratus dari harga kos kerepek. Bermaksud, untuk RM100 kerepek, aku perlu RM4-RM5 untuk plastik.

11- Macam mana aku boleh tahu perkara nombor 10? Sebab, walaupun bisnes kecil tahap kuman, aku ada sistem akaun. Tak lah begitu canggih sampai pakai sistem UBS atau MyOB, sekadar tulis manual dalam buku. Setiap duit masuk dan keluar ada rekod. Jadi, dari situ boleh tahu bisnes atau rugi.

12- Bercerita pasal sistem, ejen-ejen aku key-in order pakai sistem. Kau boleh tengok tutorial sistem tu di sini. Dengan sistem ini, aku tak payah nak pergi kutip list order kat ejen sorang-sorang. Sambil pegang telefon dan pegang perut pun aku boleh tau jumlah order, secara real-time. Hohohoho

13- Pembeli kerepek aku lebih ramai perempuan dari lelaki.

14- Kos pengangkutan secara anggaranya adalah RM0.70-RM1.20 bagi setiap kilogram.

15- Aku pernah ada website kerepek. Pakai domain sendiri. Tapi tak bertahan lama. Lagipun, ini bisnes offline. Tapi, aku ada FB page. KEREPEK RANGUP. Itu pun tak berapa nak aktif. Hohoohoh

16- Setiap tahun, bila masuk bulan rejab sahaja aku dah buat planning. Bisnes ni singkat. Planning dan timing kena cantik. Lagipun aku buat secara part-time. Malam dan hujung minggu sahaja boleh fokus pada bisnes ni.

17- Walaupun planning 2 bulan, kerja aku untuk bisnes ini hanya antara 14-17 hari sahaja. Tapi, 14-17 hari ni paling getir.

18- Ada fakta di atas yang Pn. Nurul tak tahu. Juga, ada fakta yang Pn. Nurul tahu tapi aku tak tahu. Ini betul-betul punya fakta!

Iklan: Ejen Kerepek Rangup Raya 2016 dibuka. Ada beberapa projek kecil sebelum raya 2016 untuk ejen baru test market. Berminat? Jangan segan nak hubungi aku 0197223166.

Tuesday, April 21, 2015

I-Deal Halal Mart Dungun

Bukan sahaja pejabat dan rumah kena housekeeping. Komputer pun kena house keeping juga. Aku, kalau ada apa-apa projek yang guna laptop ini, memang fail berterabur, bersepah. Kadang-kadang 2-3 minggu tak off laptop. Main tutup lid sahaja.

Owh, itu memang amalan yang tak bagus. Yang bagusnya, selepas apa-apa projek itu, aku akan housekeeping fail dalam laptop ini. Lalu, tidak tersengaja terjumpa gambar lama.


Ini gambar puasa tahun lepas. Gambar I-deal Halal Mart Dungun. Ingatkan nak tulis pada tahun lepas itu juga. Tapi, kealpaan melanda. Baru tahun ni nak tulis. Hohohohoho. Sekarang ni pun signboard kedai ni dah bertukar!

Ok, kedai ini terletak di lampu isyarat Pak Sabah. Kalau kau dari Gong Pasir, kau akan nampak kedai ini di depan kau masa berhenti di lampu isyarat. Tapi, kalau kau dari Bandar Dungun, kedai ini terletak sebelah kanan kau.

Kedai ini sederet dengan sebuah kedai basikal dan kaunter bas Sani Express. Memang senang sangat nak jumpa kedai ini.

Kedai ini bukan macam kedai runcit biasa. Ia unik. Ia menjual barangan runcit Muslim yang Insya Allah halal, baik dan bersih. Kalau kau nak memboikot barangan Yahudi secara intensif, boleh sahaja kau mencari produk alternatif di kedai ini. Juga, kalau kau taknak pergi Pok Eng Teng, Nirwana, atau Mydin, boleh sahaja kau pergi ke kedai ini. Barangnya cukup lengkap.

Ataupun kalau kau mencari barang seperti di Kedai Ajees, tapi malas nak ke Kuala Terengganu, boleh juga ke kedai ini. Kau boleh pilih pelbagai kurma dan makanan kering timur tengah. Bukan itu sahaja, rempah dan makanan dari timur tengah juga boleh didapati di sini.

Kalau kau kali pertama ke sini, aku syorkan kau jadi ahli dahulu. Boleh dapat sedikit diskaun pembelian. Hohohoho.

Info aku mungkin tak lengkap di sini. Kalau kau nak update terkini mengenai kedai ini, boleh LIKE fanpage I-deal Halal Mart Dungun. Maklumat produk baru, promosi dan sesi food test boleh diperolehi di page tersebut.

Ok, sebagai penutup, nah aku belanja gambar lama kedai ini. Hohohoho





Friday, April 03, 2015

Gambar Bertudung Fara Fauzana di Lori Nescafe Kini Menjadi Kenyataan

Blog ini memang lama tidak dikemaskini. Malas. Lagi pun, blog tidak seinteraktif Facebook. Dulu, comment setiap pos aku boleh cecah la juga 10 walaupun view hanya beberapa puluh sahaja. Sekarang ni, walaupun view beratus, memang takde orang nak komen! 

Tapi, ada beberapa sebab aku tiba-tiba rajin menulis kembali. Dalam kes ini ada dua sebab. 

Satu, sistem key-in markah tengah perlahan ya ampun! Aku bosan menunggu. Aku surfing. Akhirnya, surfing blog sendiri.

Kedua, posting lama aku dulu memang mengancam. Ialah, masih baru tahap anak dara. Sekarang ni dah macam mak janda anak tiga. Sebab tu aku kembali bersemangat untuk menulis. Supaya blog ini boleh jadi macam janda bergetah.

Macam biasa, aku merepek. Lari tajuk. Sebetulnya, masa tengok posting lama, aku pernah tulis pasal Fara Fauzana bertudung pada iklan yang ditampal di lori Nescafe.


Tahun 2009 masa tu. Fara Fauzana belum pakai tudung lagi. Aku tak perasan pula bila masa Fara Fauzana bertudung. Tapi, aku tertengok Hot TV malam semalam, baru aku perasan!

Agak-agak la kan, adakah beliau membaca post aku itu lalu mengambil keputusan untuk bertudung? Hohohohohoho

Thursday, March 12, 2015

Kalau Kau Ke Dungun, Kau Patut Menginap di Homestay Ini!



Kau pernah ke Dungun? Kalau belum, aku cadangkan kau ke sini. Punya la best sangat Dungun ni, sedar tak sedar, sudah 9 tahun aku duduk sini. Ini testimoni betul punya. Bukan rekaan. Malah, YB Dungun pun tak bayar aku untuk mengatakan bahawa Dungun best. Cuma, ada la juga rakan-rakan Dungun yang pernah belanja aku makan. Hohohoho.

Paling best di Dungun pada pandangan aku adalah pantainya. Panjang. Membiru. Kadang-kala menghijau. Kalau rasa letih dan lesu, boleh lepak di pantai. Boleh singgah di gerai kerepok lekor sepanjang pantai. Menikmati kopi dengan angin sepoi-sepoi.

Sepanjang pantai ini juga, kedapatan banyak hotel. Antaranya, Hotel UiTM, Tanjung Jara Beach Resort, Ulek Beach Resort, Mayangsari dan beberapa lagi hotel berbintang. Kalau poket tebal, percutian pendek dan pergi berdua, tidak salah untuk tinggal di hotel. Lebih praktikal dengan layanan yang baik.

Tapi, jika kau datang ke Dungun secara berkumpulan, dengan percutian agak panjang dan berniat untuk berjimat pada zaman GST ini, aku cadangkan kau memilih homestay. Selain hotel yang banyak, di Dungun terdapat lebih banyak homestay berbanding hotel. Cuma mungkin kerana kurang promosi dan branding, homestay di Dungun semacam sukar untuk dicari.

Ok. Sebenarnya, homestay yang aku maksudkan bukanlah seperti idea penubuhan homestay pada awalnya. Sebetulnya, bila dikatakan homestay, bermaksud, tetamu duduk sekali dengan tuan rumah. Kalau tuan rumah makan, tetamu pun makan. Kalau tuan rumah menangkap ikan, tetamu turut juga keluar menangkap ikan. Idea awal homestay adalah bertujuan untuk memberi peluang kepada tetamu menikmati gaya hidup yang berbeza dari gaya hidupnya selama ini.

Tetapi, istilah homestay sekarang yang diketahui ramai adalah semacam hotel. Cuma layanan, pengurusannya dan organisasinya tidak secanggih homestay. Dan, harganya pasti lebih jimat dari hotel dengan luas yang sama.

Banyak-banyak homestay di Dungun, aku amat mencadangkan kau menginap di HOMESTAY SOLEHAH DUNGUN. Walaupun pengurusannya tidak semacam hotel, tapi aku lihat ada usaha ke arah itu. Boleh dikatakan ia merupakan sebuah rangkaian homestay. Sebab, Homestay Solehah Dungun ini hingga kini sudah ada 3 buah rumah yang dijadikan homestay. Dari risikan aku dari Facebook pemilik homestay ini, dan khabar angin yang bertiup kencang, dikatakan pemiliknya mahu menambah lagi beberapa buah homestay dalam tahun ini juga.

Ketiga-tiga Homestay Solehah Dungun ini berada di tepi pantai. Malah, salah satu darinya sangat dekat dengan pantai. Buka pintu, terus nampak laut. Kalau Usain Bolt lari pecut, kurang 5 saat dah sampai di gigi pantai!

Manakala dua buah homestay lagi terletak berhampiran. Kalau bawa rombongan sebuah bas, boleh muat dua buah rumah itu dengan kadar selesa seadanya. Kalau setakat rombongan meminang 6 buah kereta, memang selesa sangat untuk tinggal di dua buah homestay tersebut. Tak perlu menyewa dua buah homestay yang berjauhan. Jadi, mudah untuk berbincang menyusun ayat pantun untuk meminang!

Apa macam? Berminat ke? Nak tempah sekarang?

Sabar kawan. Jangan gelojoh. Tengok dulu website dan Facebook page Homestay Solehah Dungun ni. Dapatkan maklumat dulu.
Website: http://www.homestaysolehahdungun.com/
FB Page: https://www.facebook.com/Homestaysolehahdungun

Macam mana? Berminat? Dah tak sabar? Boleh isi borang tempahan pada website. Sebelah kiri. Cuba tengok balik.

Owh, lupa nak bagitau. Harganya boleh dirunding. Tapi, kalau tidur semalam; kalau aku jadi kau; segan juga nak minta kurang harga! Hohohoho

Kalau nak minta kurang juga walaupun tidur semalam sahaja, sila runding dengan tauke homestay. Nah, ni no telefonnya. Save tau!
013-9326751 - Pn. Nor
013-7686751 - Abg Wan

Kalau telefon Abg Wan tu, bagitau dia yang kau kenal aku. Walaupun aku tak kenal kau. Hohohoho.

Kalau sebut nama penuh aku 3 kali, Insya Allah dia boleh bagi diskaun.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Apa pasal kau scroll bawah ni? Pergi la call Abg Wan tu. Kata tadi nak diskaun. :p


Credit gambar: http://www.visit-terengganu.net/

Friday, March 06, 2015

Orang Johor Ini Telah 9 Tahun Berkelana Ke Terengganu

Hari ini, pada 9 tahun lepas, aku mula melapor diri di Politeknik Dungun. Sehari sebelum itu, aku memandu seorang diri dari Bandar Tenggara ke Dungun dengan hanya menaiki Kancil 850. Berhenti beberapa kali sebab enjin panas. Itu belum kira sesat beberapa kali sebab tak tau jalan arah. Hohohoho

Terasa jauh waktu itu negeri Terengganu. Ditambah lagi dengan keadaan jalan yang tidak sebaik sekarang. Perjalanan terasa amatlah lama!

Mujur juga ada rakan yang lebih awal beberapa tahun tinggal di Dungun. Dapatlah aku menumpang kasih. Hahahahaha. Kalau tak, satu hal pula nak cari rumah sewa.

Mulanya, aku sangkakan kerja mengajar ini senang. Rupanya tidak seperti dijangka. Memang sangat letih ketika mula mengajar. Seingat aku, selama 6 bulan aku sering tidur awal; sekonyong-konyong lepas isyak kerana keletihan mengajar di siang harinya.

Lama kelamaan, kerja mengajar itu menjadi biasa.  Sekarang ni, kalau kelas 6 jam sehari pun aku masih gagah lagi untuk meniaga atas talian di malam hari.

Mulanya juga, aku agak kekok untuk memahami loghat Terengganu.
"Hodoh sepang"
" Nipis nayang"
"Dok rok chetong"
"Gelenyar"
"Berayuk"
"Jirit"
"Supik rok rak"
"Copong"
Itu antara perkataan loghat Terengganu yang buatkan aku terpinga-pinga.

Tapi, setelah berkahwin dengan Pn. Nurul yang jatinya Terengganu, kini aku boleh berloghat Terengganu dengan mudah. Malah sesetengah orang tidak percaya aku asal jatinya dari Johor.

Namun, sebetulnya semasa bercinta, aku tak pernah dengar Pn. Nurul cakap loghat Terengganu. Lepas akad nikah "tubik" habis keterengganuannya. Hohohohoho.

Hingga kini, aku masih seronok dengan suasana di Terengganu. Tapi, atas beberapa faktor yang rasanya Pn. Nurul pun tak tahu, aku dah mula terlintas untuk kembali ke dagang; seperti sirih.

Tapi, tidaklah dalam masa terdekat ini. Barangkali 9 tahun lagi!!!

Monday, January 19, 2015

Tempat Makan Paling Murah di Dungun

Zaman ini zaman inflasi. Semua barang naik. Tak pernahnya turun. Walaupun harga minyak turun adalah mustahil barang lain akan turun. Ialah, siapa nak kurangkan dia punya untung? Misalnya, sebelum harga minyak turun, kau untung RM10. Bila minyak turun, kau untung RM15. Kalau kau jadi peniaga, adakah kau akan turunkan harga? Hohohohoho.

Jadi, adalah penting untuk kau ubah gaya hidup. Tidaklah banyak sangat sampai dari pakai Mercedes mata belalang kena pakai Proton sampan, tapi sekadar sedikit penyelarasan gaya hidup sahaja.

Antaranya pemilihan tempat makan. Kau dah boleh boikot kedai yang jual mahal. Boikot ni sangat berkesan. Kau tengok apa jadi dengan McD, Cadburry dan roti High5 bila kena boikot? Jadi, pilihlah kedai yang harganya lebih murah.

Misalnya, kau Dungun kau boleh mencuba Nasi Bajet RM3. Kedai ni sederet dengan kedai tomyam Batu 50. Sebenarnya, dia bukannya kedai sangat, hanya gerai di tepi jalan. Kau tak boleh makan di situ, hanya boleh bungkus sahaja.





Semalam, aku cuba membeli di situ. Lama dah perasan, tapi belum berkesempatan untuk berhenti. Samalam, berhenti, terus beli 3 bungkus! Hohohohoo. Jumlah semua baru RM9. Biasanya kalau aku makan tengahari berdua dengan Pn. Nurul, RM10 tu pasti.



Nasi semangkuk, sayur kobis sesudu besar, sambal belacan sesudu kecil dan ayam belah 16 setongkol. Ayam ada 3 pilihan. Masak merah, asam pedas atau goreng. Rasanya? Boleh tahan. Tahap kenyang? Alhamdullilah, seadanya bagi orang gemuk macam aku. Kalau badan kau macam Wak Doyok, boleh jadi terlebih kenyang.

Lagi satu yang aku suka kedai ialah kepantasan. Kedai ni tepi jalan. Senang parkir. Senang order. Senang bayar. Senang pergi. Kesenangan itu mewujudkan kepantasan. Berbanding kau beli nasi bungkus kat kedai biasa. Kena parkir jauh. Kena jalan masuk kedai. Kena cedok nasi dan lauk sendiri. Beratur kat kaunter nak bayar. Argh! Leceh la!

Kesimpulannya, nak jimat, nak cepat? Nasi bajet RM3 jawapannya.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin