Pages

Monday, February 11, 2013

Sotong Gunting Berebut

Kuala Terengganu terkenal dengan koleksi celup tepungnya. Dari udang, sotong, ikan, tapai, keropok dan ubi. Boleh kata kedai celup tepong cukup laris jualannya, hampir di mana-mana sahaja di sekitar Kuala Terengganu.

Tapi, pada aku, kedai celup tepung yang terbaik adalah di Batu Rakit. Rasanya sangat sedap dan harganya relatifnya murah. Kedai ini tiada nama, tiada papan tanda. Tapi, aku namakannya "Kedai Sotong Celup Tepung Gunting Berebut"1- Kedai ini menjual pelbagai makanan laut celup tepung. Udang, ikan dan paling laris sotong.

2- Menariknya, sotong dicelup goreng seekor. Besar. Sebesar tapak tangan aku. Kalau libas kepala sotong kat pipi kau, berbekas juga la rasanya! Hahahahaha. Oleh sebab adalah mustahil, dan kelihatan tidak bertamadun makan sotong sebesar itu, ia perlu dipotong. Bukan tokey kedai yang potong, kau perlu potong dan kerat sendiri dengan gunting yang disediakan.3- Juga, kau perlu berebut untuk mendapatkan sotong goreng celup tepung itu. Terkadang, melihat orang yang berebut itu sepertinya orang di Sahara yang kebuluran. Atau semacam tidak pernah makan sotong seumur hidupnya. Ataupun dibayangkan seperti itulah sotong terakhir yang ada di muka bumi, yang lain sudah pupus. Akibat rebutan itu, seringkali badan dan kepala sotong terpisah. Ini menyukarkan tokey untuk menentukan harga. Juga, ada juga yang kelecuran tangan akibat gelojoh merebut sotong yang baru keluar dari kuali panas.4- Kalau kau tak tergamak untuk berebut, kau boleh berdiri di sebelah tokey, sambil buat muka kasihan. Itu kaedah yang mudah kawan! Tanpa tenaga, tanpa masam muka, tanpa melihatkan kau seperti kebulur sotong. Tokey, dengan senang hati akan mengambilkan sotong terbaik untuk kau, sebelum memberi yang bakinya kepada sang-sang perebut.5- Pada aku, masalah perebutan itu boleh diatasi jika kedai itu tidak melaksanakan konsep layan diri. Sepatutnya, boleh sahaja pelayan datang ke meja pelanggan dan menanyakan apa yang hendak dipesan. Dan, pelanggan boleh menunggu dengan sabar, ikut giliran di meja masing-masing.


1 comment:

Anonymous said...

WOW just what I was searching for. Came here by searching for ugg boots

Also visit my web blog - buy a car
Feel free to visit my weblog ; buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car,buy a car,how to buy a car