Pages

Saturday, October 04, 2014

Sebab Steve Jobs tak bagi anak guna iPhone dan iPad!

Tajuk kasi gempak. Barulah kau teruja nak baca. Ada macam headline Harian Metro tak? Hohohoho.

Aku mula pakai telefon bimbit pada awal tahun 2000-an. Masa tu telefon bimbit tak secanggih sekarang. Antara ciri-ciri telefon pada zaman tersebut adalah:

1- Ada arial. Ada sesetengah jenis, macam jenis Erickson, kau perlu tarik arial bila ada pemanggil. Macam tarik arial televisyen yang indoor tu. Eh, kau pernah nampak tak arial tv macam aku tulis ni?

2- SMS boleh taip 160 aksara sahaja. Kalau kau nak hantar lebih, kau kena hantar dulu 160 aksara pertama. Kemudian, taip sambungan SMS kau dan hantar sekali lagi.

3- Display macam calculator. Sebaris je. Takde macam sekarang boleh berbaris-baris.

4- Bunyi monophonic.  Kiranya bunyinya macam kuda mainan jongkang jongket yang biasa ada kat pasaraya pekan kecil. Tak macam sekarang, bunyi canggih true sound.

5- Bateri tahan. Ada jenis , macam Alcatel, yang seminggu pun tahan baterinya.

6- Takde game. Nak ada game macam mana kalau display sebaris je. Hohoho. Bila Nokia 3310 keluar, baru ada game. Game ular paling popular. Kedua popular, game perang bunuh rasaksa.

7- Ada keypad. Hebatnya keypad ni sampai kau boleh taip SMS tanpa melihatnya. Tangan kiri dan telefon duduk dalam poket sambil bawa motor pun boleh taip SMS. Zaman sekarang, cuba kau buat macam tu. Ada berani? Hohohohoho.

8- Takde langsung masalah hang dan lagging. Lancar je. Tak payah nak format bagai. On skrin, terus boleh guna.

Walaupun nampak banyak perbezaan dengan telefon sekarang, tetapi, pengguna telefon zaman tu tidak terlalu taksub dengan telefon. Jarang lihat orang yang sentiasa pegang telefon. Ini sampaikan makan pun kena berteman telefon.

Bila nak makan ambil gambar makanan. Letak dalam IG, link dengan FB. Selepas suapan pertama, terus ada orang komen. Sambil kunyah, balas komen tu. Sudahnya, makan lebih lama. Kalau biasa tanpa telefon 10minit sahaja, dengan telefon boleh jadi 37minit!

Itu belum kira lagi kalau keluar satu keluarga. Pernah aku tengok, satu keluarga empat orang makan di kedai. Tak bercakap langsung antara satu sama lain. Masing-masing tersenyum tengok telefon.

Jadi, tak hairanlah Steve Jobs tak bagi anak beliau miliki iPhone atau iPad. Ia tidak memanusiakan manusia. Steve Jobs memang seorang teknologis dan usahawan. Tapi, beliau adalah bapa yang baik!

Aku takde anak, dan aku takde pengalaman pasal hal ini. Barangkali kau yang ada anak lebih arif. :-)

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin