Pages

Wednesday, July 21, 2010

Fikir Dahulu Sebelum Buang

Kisah lama.

Selepas memberi ikan makan kaki aku, aku bersiar-siar di sekitar Pusat Beli-Belah Taman Equine. Sekonyong-konyong kedapatan sebuah peti lutsinar di hadapan aku. Owh, rupa-rupanya peti itu untuk membuang telefon bimbit kau yang sudah tidak berguna lagi.


Tahukah kau bahawa di Jepun, kau harus membayar apabila kau menghantar barang kau yang tidak berguna ke pusat kitar semula? Kiranya, jika kau mahu membuang telefon lama kau itu, kau harus membayarnya!

Di Jepun juga, industri kitar semula adalah menguntungkan. Kau perlu tahu bahawa dalam barangan elektrik, elektronik dan telekomunikasi terdapat emas di dalamnya. Kalau pun tidak banyak, ia pasti ada kerana emas adalah pengalir elektrik yang baik. Selain emas, terdapat juga material lain yang kau boleh dapat. Contohnya timah dan plastik. Jadi tidak hairanlah industri kitar semula di Jepun begitu menguntungkan. Orang hantar barang pada kau dapat duit, kemudian kau leraikan barang tersebut pun boleh dapat duit! (Wah, ini sudah macam blog buat duit)

Ok, kembali ke Pusat Beli Belah Taman Equine.

Bersebelahan tong untuk buang telefon lama, terdapt sebuah tong lain untuk kau meletakkan pakaian kau yang masih elok tetapi agak sendat di beberapa bahagian. Hahahaha. Pakaian kau itu tidak akan dikitar semula. Tapi akan diberi kepada insan lain yang lebih memerlukan...

3 comments:

♥cutebabygirl♥ said...

kerajaan sptutnye menydiakan tong2 cmni di byk tempat!!

roshaizul gagah said...

setuju!

orangkayabertaqwa said...

tempat mengitar semula manusia ada tak en.Ijam?