Pages

Sunday, September 28, 2014

Salina - A Samad Said

Lama tak menulis. Usia meningkat. Kesibukan juga meningkat. Banyak projek kerja dan niaga bersilih ganti. Itu berjaya mengurangkan kemahuan aku untuk menulis.

Juga, sejak aku guna tablet dan smarphone, aku leka. Leka scroll facebook. Leka browse video youtube. Hohohohoho. Aku cuba menahan keinginan itu dengan membaca. Tapi, dalam banyak keadaan, tablet berfacebook itu lebih menarik dari buku bercetak.

Hasilnya, banyak buku yang dibeli tapi tidak dibaca! Owh!

Aku gagahi juga keinginan berfacebook. Berjaya juga habiskan sebuah buku rencana pengalaman karya Dr. Maza. Lalu, ini buku kedua aku cuba habiskan. Novel karya Sasterawan Negara, A. Samad Said. Salina.

Aku kira ini antara karya awal A Samad Said. Dan karya ini entah berapa kali aku baca. Pernah aku miliki cetakan tahun 90-an. Tapi naskah tersebut hilang entah dimana. Beberapa bulan lepas, aku jumpa cetakan terkini naskah ini, jadi, tanpa ragu, aku terus sambar satu.

Isinya masih sama dengan cetakan sebelum ini. Walupun karya sastera, Salina mudah untuk difahami bait ayatnya berbanding naskah A Samad Said yang lain seperti Hujan Pagi.

Plot Salina agak ringkas. Tapi, A Samad Said menceritakan secara detail watak, suasana dan perlakuan setiap watak cerita ini. Hinggakan aku boleh membayangkan dengan baik keadaan kampung kambing. Juga, aku merasa jengkel dengan watak Abdul Fakar.

Aku malas untuk cerita sinopsis Salina. Baik kau ke kedai buku mencari naskah ini. Kau akan rasa amat terkesan dengan naskah ini. Aku rasa kalau buat drama bersiri, pasti tinggi ratingnya!

No comments: