Pages

Thursday, December 11, 2008

Roshaizul Yang Buta IT

1993, Kelas 6 Bestari, Sekolah Rendah Bandar Tenggara 1
Hadzrie: Jam, ko tak nak join kelas komputer ke?
Aku: Komputer tu apa?

1996, Kelas 3RKA1, Sekolah Menengah Tunku Abdul Rahman Putra, Kulai
Alan: Jam, ko nak outing nanti belikan aku disket.
Aku: Disket tu apa?

1998, Kelas 5 Jentera, Sekolah Menengah Teknik Kota Tinggi
Romlie: Ajax, camna nak gelapkan perkataan dalam Word ek?
Ajak: Ala, ko tengok kat bahagian atas skrin ko. Ada huruf B. Ko klik situ. B tu stand for Bold.
Aku: Err....Word tu apa? Bold tu apa? Bolt and nut ke? Ke bot pancung?

2000, Makmal AutoCAD, Institut Teknologi Tun Hussein Onn, Parit Raja
Lecturer: Lepas siap drawing tu, save dekat desktop PC. Pastu save as jugak dekat dalam disket.
Aku: Encik, camna nak save dekat desktop? Pastu camna nak save as dalam disket?

2003, Pusat Penyelidikan Automotif, UTM Skudai
Aku: Bang, ada disket tak? Nak save file Word ni.
Mardani: Disket takde, thumdrive ada la.
Aku: Thumdrive tu apa?

2005, Makmal ICT, Kampus Bandar, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn
Aku: Ko buat apa tu Pis?
Hapis: Syyyhhh...aku tengah download ni.
Aku: Download tu apa?
Hapis: Syhhhhh...!! Jangan cakap kuat-kuat!

2008, Makmal Robotik, Politeknik Dungun
Mazudi: Jam, tolong aku boleh?
Aku: Tolong apa?
Mazudi: Tolong install FileZila dalam setiap PC dalam lab ni?
Aku: Fail Zila tu apa? Zila Jalil punya fail ke?

15 comments:

zairi said...

hahaha..sama lah dengan aku.aku banyak belajar dari kengkawan setiap kali pindah tmpt keja.jarang aku bertanya.perati tang jauh je.aku lebih kepada explore sindri.kok tanya kang nampak sangat hulu pulak.kira sombong bodoh jugak la.err..filezila tu ape ?

roshaizul said...

filezila tu adalah satu kemudahan/software untuk engko mengupload sesuatu ke hosting yang engko sewa. lebih kurang gitu kot. huhuhuhuh

en_me said...

camaner oghang buter leh bezakan duit sehinggit, dua hinggit, lima hinggit, sepoh hinggit.. padahal dia tak nampak.. salamm abang Jam itteww..

roshaizul said...

barangkali melalui saiz dan rasa duit itu

faiz said...

yer ker dak ijam ni bute IT..?aku hidup ngan dia 6 tahun...rasa2 dia tak la bute sgt...cume ketinggalan jer...hehhehehe

roshaizul said...

aku org kampung...

OrangKayaBertqwa said...

Betul ke ko orang KAMPUNG? Bukan ke kita ni asal dari BANDAR TENGGARA? hahaha....

mazudi said...

Muahaha... tipu.

Jam, CD installer yang hari tu ada lagi dak? Yang banyak banyak dalam drawer kau tu.

Korang rasa setakat mana dia 'buta' bila dia ada banyak koleksi CD installer yang boleh aku pinjam.

roshaizul said...

lukman,
bandar kita kekampungan. huhuhuh

mazudi,
CD tu apa? Ke Sidi Oraza

PakciQue said...

Pengetahuan asas aku terhadap dunia komputer boleh dikatakan agak membanggakan.

Aku mula belajar menaip di PC masa aku berumur 13 tahun. Masa umur 15 aku ada ambil kelas Pengenalan kepada office. Kalau tak silap masa tu guna Windows 95.

Tapi, bila bab yang advance ni. Aku memang angkat tangan. Sampai sekarang aku tak reti torent walaupun aku tau apa tu torent. Tapi, tak pernah aku dapat 1 file yang lengkap dari torent.

roshaizul said...

torent tu apa? trojan aku tau la. sabun basuh tu. mak aku amat gemar membasuh baju menggunakan trojan. sungguh berkuasa, kata beliau...

sharifah said...

owhh..
dasyat btul buta it nye..
sy lg dasyat..t'lebih punye buta it smpi komputer 3,4 kali hntr repair..huhu

ermm..sy dlu pun skolah kat skbt1..
drjh 1&2 bestari..thun 96,97
pastu pindah..
smpi skrg igt la jgk ngn cikgu2 kat situ..wlupun x sume..

roshaizul said...

welcome adik syarifah

kira junior yang amat la ni. aku darjah 6 1993, ko darjah satu 1997. aku jangka umo ko skarang 17 tahun. eh, ko tak pegi skolah ke? patut pun buta it! dah...dah...gi skolah!

huhuhuhu, jangan marah aaa... gurau je

sharifah said...

ahahaha..
bro,jangkaan ko slh..
2009 umo aku msuk 20..
jauh tu..
dan aku takde kene mengena lg dgn sekolah...
cuma bulan 3 nnti aku kene ke sekolah sebab nak amik result stpm..
almk..macam kasar je bahasa guna aku ko...ala..tak kisahla..
eh,dduk BT kat jalan ape?

roshaizul said...

owh! dah tua rupanya. huuhuhuu

aku duduk jalan bendahara 3

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin