Pages

Saturday, March 17, 2012

Ulasan Buku: Leaving Microsoft To Change The World: Dari Meja Si Kaya Raya, Ke Meja Anak Papa Kedana
Antara buku yang menarik yang pernah aku baca. Buku ini berkisar tentang pengalam John Wood, seorang eksekutif yang kanan Microsoft yang berhenti kerja dan melakukan kerja amal.

Beliau mula mendapat inspirasi apabila melawat ke sebuah sekolah di Nepal, setelah berjumpa secara tidak sengaja seorang nazir sekolah tatkala beliau melancong dan mengembara ke negara itu. Di sekolah itu, ada perpustakaan yang hanya ada sebuah almari buku. Itu pun buku yang sangat tidak sesuai untuk kanak-kanak. Lebih memilukan, almari itu berkunci kerana cikgu khuatir murid-murid akan merosakkan buku-buku yang tak berapa banyak itu.

Bertitik-tolak dari peristiwa itu, entah bagaimana (kau perlu membaca buku ini untuk mengetahui, hahahahah) beliau berhenti kerja dan membangunkan sebuah organisasi bernama "Room To Read". Menariknya, beliau membangunkan Room To Read seperti mana beliau membangunkan dan memperkasakan Microsoft Australia dan Hong Kong.

Bila membaca buku ini, aku sangat meraskan beliau sungguh berhati mulia, dan membuat kebaikan tanpa mengharapkan balasan. Kau bayangkan, beliau sanggup berhenti dari kerja yang sangat stabil dengan syarikat yang kukuh. Hal tersebut membuatkan beliau tidak punya apa-apa untuk dirinya. Malah, hal tersebut membuatkan beliau tidak mampu untuk membeli rumah dan hanya menyewa rumah yang sederhana sahaja. Kesibukan, keghairahan dan obsesi beliau untuk membantu lebih banyak sekolah dan kanak-kanak menyebabkan tiada wanita yang inginkan beliau.

Terkadang, aku terkesima membaca buku ini. Walaupun beliau bukan Islam, tapi perlakuan dan pemikiran asas beliau sangat mulia, seperti orang Islam yang sejati. Aku cuma mampu berdoa agar Allah memberi beliau pintu hidayah supaya segala usaha beliau mendapat balasan di akhirat kelak.

Bab 1: Janji Seorang Pengembara
Bab 2: Idea Muncul dalam Keheningan Malam
Bab 3: Pulanglah Segera!
Bab 4: Pengembaraan Dua Beranak yang Mengujakan
Bab 5: Mempertimbangkan Perubahan yang Radikal
Bab 6: Kesepian di Kota Besar
Bab 7: Bill Gates Datang ke China
Bab 8: Melangkah Pergi
Bab 9: Tahun-Tahun Permulaan
Bab 10: Meminta Derma
Bab 11: Berkembang ke Luar Nepal
Bab 12: Poskad dari Nepal
Bab 13: Apa yang Diperlukan Setiap Usahawan: Seorang Pembantu yang Cekap
Bab 14: Tragedi 11 September
Bab 15: Membina NGO Ala Microsoft
Bab 16: Membina Rangkaian Room to Read
Bab 17: Hidupku yang Huru-Hara
Bab 18: Menghantar Anak Perempuan ke Sekolah, Bukan ke Ceruk Dapur
Bab 19: "Saya Ikut Langkah Kamu, Don!"
Bab 20: Para Pelajar di Kemboja
Bab 21: Rangkaian Room to Read
Bab 22: Demokrasi Berjalan Lancar di India
Bab 23: Tsunami
Bab 24: Buku yang Kesejuta
Epilog: Hidup Bermula pada Usia 40 Tahun

No comments: