Pages

Wednesday, March 28, 2012

Ulasan Buku: Dwilogi Padang Bulan
Satu-satunya novel yang buat aku ketawa.

Novel ini ada dua bahagian. Bahagian satu: Padang Bulan. Manakala bahagian dua: Cinta dalam gelas.

Permulaan Padang Bulan sangat menyedihkan dan tragik. Menceritakan tentang Enong yang gemar matapelajaran bahasa Inggeris, terpaksa berhenti belajar dan menjadi pendulang timah selepas kematian bapanya. Bapanya, mati tertimbus tatkala mendulang timah. Lebih tragis, bapa Enong mati setelah menghadiahkan ibunya (secara kejutan, suprise) sebuah basikal baru.

Cerita seterusnya berkembang mengenai kegigihan Enong menjadi pendulang timah pertama di kampungnya dan kecekalan beliau mempelajari bahasa Inggeris walaupun tidak ke sekolah.

Entah bagaimana, wujud watak Ikal, seorang graduan universiti luar negara yang juga penganggur. Beliau bercinta dengan A Ling. Tapi, tiba-tiba A Ling berubah hati kepada Zinar. Bermula dari babak itu, pelbagai kelucuan timbul apabila Ikal cuba mencuri kembali hati A Ling dari Zinar dengan bantuan rakannya, seorang detektif persendirian bernama M. Nur.

Bahagian pertama tamat apabila Ikal rupanya salah faham terhadap A Ling dan Enong mula mendaki tangga kejayaan.

Bahagian kedua lebih tertumpu pada Enong yang telah mula memperlihatkan keyakinan diri. Ikal, dalam bahagian kedua telah bekerja di sebuah kedai kopi.

Cerita bahagian kedua lebih menjurus kepada percubaan Enong untuk menjadi jaguh catur tempatan, sebagai menebus maruahnya terhadap semua dan segala penghinaan terhadap beliau sebelum ini. Dengan bantuan Ikal, detektif M. Nur, gangster pendek, Jose Rizal, dan jaguh catur antarabangsa kenalan Ikal, beliau berjaya menjadi juara catur tiga tahun berturut-turut. Lebih manis, kejuarannya diperoleh setelah menumbangkan bekas suami beliau dan orang yang pernah cuba memperkosa beliau.

Walaupun sinopsis bahagian kedua kelihatan serius, tapi, percayalah, ia sangat kelakar! Hahahahaha.

p/s: Sedang mencari tetralogi Laskar Pelangi, tulisan awal Andrea Hirata. Padang Bulan - Endosor - Sang Pemimpi - Maryamah Karparov

No comments: