Pages

Saturday, June 01, 2013

Buat Duit dengan assignjob.com

Jarang sekali aku menulis dalam bab buat duit. Hahahahaha

Ok, kali ini serius. Sebab bab buat duit ni kena serius! :-)

Sebenarnya, ini merupakan web yang baru. Aku rasa kurang seminggu ia dilancarkan. Konsepnya sama lebih kurang dengan fiverr.com atau murahnya.my. Cuma, aku rasa interfacenya agak santai dan tidak berserabut.

Dalam web ini kau boleh mengupah orang lain atau membuat kerja orang lain dengan bayaran $1.00. Tapi, aku rasanya, kerja yang kau tawarkan harusnya bersesuaian dengan nilai. $1.00. Takkan lah nak suruh buat artikel 1000 patah perkataan dengan upah $1.00.

Memandangkan, web ini baru lagi, tiada banyak kerja yang ditawarkan. User masih ada kurang 5 orang pada masa ayat ini ditulis. Tapi, admin telah menyediakan dua kerja untuk mudah untuk dilaksanakan.

Aiseh, panjang tulis, tak bagitau apakah websitenya. Ok, kau boleh ke http://www.assignjobs.com/

Untuk mendaftar sila ikut langkah berikut

1. Pergi ke http://www.assignjobs.com/

2. Pada hujung atas kanan, klik "Join For Free"

3. Kemudian, isi maklumat-maklumat yang diperlukan. Dan tick kedua-dua ruang di bawah. Siap? Klik "Sign Up"

4. Kemudian, dia akan hantar link confirmation ke emel kita. Klik yang dalam emel tu untuk pengesahan.

5. Siap! Kau sudah berdaftar, dan automatik kau mendapat $2.00.


------------------------------------------------------------------------

Ok, sekarang peneragan untuk buat kerja yang ditawarkan.

1. Login. Kemudian, klik "Available Job" pada kiri skrin

2. Ok, sekarang klik mana-mana job yang ada yang kau rasa boleh buat.

3. Baca deskripsi tugas. Kalau rasa yakin boleh buat apa lagi, klik "Apply for this Job"

 4. Kemudian, sekali lagi dia akan beritahu langkah kerja yang perlu kau buat. Ikut je. Dan, akhir sekali dia akan minta bukti screen shoot / print screen job yang telah kau buat.


5. Bila dah siap job, print screen kerja yang telah dibuat. Berikut contohnya

6. Buka web http://imageshack.us/

7. Klik "Browse" dan pilih gambar print screen tadi. Pada bahagian Image Size, pilih Do Not Resize. Kemudian klik Upload Now.

8. Bila dah siap, klik pada "Continue To Image Link"

9. Kemudian, copy "Direct Link" dan paste pada seperti langkah no 4 di atas.





10. Dari langkah no 4, boleh klik terus 'Submit". Job kau akan di review dulu oleh tuan punya job itu. Kalau ok, barulah dibayar...

Panjang aku menulis kali ni. (Panjang ke?) Hahhahah. Nantikan sambungan cerita ini pada post akan datang. Pada post akan datang aku akan tunjuk cara untuk dapat hasil dari setiap kawan kau yang kau refer ke web tersebut. Jadi, apalagi cergaskan diri ke http://www.assignjobs.com/

1 comment:

Anonymous said...

tak pam la printscreen tu cmna

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin