Pages

Sunday, January 15, 2017

Cara paling senang download video dari Youtube

Lima belas tahun lepas, sebelum ada Youtube, untuk memahami sesuatu konsep kejuruteraan adalah sukar. Bagi memahami sesuatu konsep, hanya lakaran hitam putih dalam buku menjadi rujukan. Jika bernasib baik, boleh lihat mekanisma sebenar di bengkel atau makmal. Luar dari keadaan itu, adalah mustahil untuk pembelajaran lanjutan di luar kelas.

Pada masa itu juga bahan video untuk pendidikan kejuruteraan sukar diperolehi atas talian. Ini kerana infrastruktur internet pada masa itu tidak mampu untuk menampung bandwith untuk video. Jika ada pun video, ia dikeluarkan oleh syarikat pengeluaran teknologi kejuruteraan.

Zaman berubah, pembelajaran video kini menjadi mudah. Hanya download dari Youtube sahaja. Tapi, masalahnya, macam mana nak download video dari Youtube. Bertenang, ini caranya.

Untuk Firefox (pastikan buka firefox)

1. Taip pada google, "youtube download add on firefox"

2. Fuh! Macam-macam add on keluar. Kau pilih mana yang berkenan.


3. Aku suka yang ringkas dan minimalis. Yang ini.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/download-youtube/

4. Klik "Add to Firefox". Lepas tu klik "install"

5. Lepas tu kau klik 3 line atas penjuru kanan Firefox kau. Klik "Add-ons". Tengok pada "Extension". Kalau dah ada macam ni, kira sudah la tu.


6. Cara nak pakai senang je. Kau buka video Youtube yang kau nak download. Pada bahagian bawah kiri video, ada butang "Download". Kau klik situ.




Yang aku pilih ini agak ringkas dan minimalis. Pilihan pun kurang. Kalau kau tak suka, kau boleh pilih add-on lain seperti langkah 2.

Untuk lain-lain browser, sama sahaja. Kau cuma buang perkataan Firefox dengan brower yang kau guna.

Selamat mencuba!


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin