Pages

Tuesday, January 03, 2017

Membeli-Belah Cara Moden di Mydin Mall Gong Badak

Beberapa kali aku guna sistem membeli-belah cara moden di Mydin Mall Gong Badak (Dataran Austin). Namanya Alat Pengimbas Layan Diri atau PSS. PSS mungkin singkatan dalam bahasa Inggeris. Personal Self Scanner, mungkin.

Untuk menggunakan PPS ni, kau kena ada kad Meriah Mydin. Kad ini kau boleh dapatkan dengan bayaran RM20 setahun, kalau tak silap aku. Selain untuk guna PPS, Kad Meriah ni kau boleh kumpul point. Hujung-hujung nanti kau boleh tebus point untuk dapatkan pinggan mangkuk kegemaran bini kau. Juga, kau dapat diskaun bagi item-item terpilih.

Bila masuk, kau akan nampak PPS bersusun di sebelah kanan kau.


Lepas tu kau terus scan kad Meriah.


Tunggu 20 saat, lepas tu PPS kau akan menyala lampunya. Ambil yang tu. Jangan ambil yang lain. Bahagian ni aku lupa nak ambil gambar. Gelojoh sangat nak guna.

Kemudian, kau ambil barang kau boleh terus scan. Ini kau kena jujur. Apa yang kau ambil, scan. Jujur. Bangsa berjaya adalah bangsa yang jujur.

Sambil scan, kau boleh terus tahu berapa perbelanjaan kau. Boleh terus nampak jumlah pembelian kau. Kalau kau berubah fikaran, tak nak barang tu, kau tekan tanda tolak, scan balik barang tu.


Tapi, ada satu masalah. Kalau bar code macam cilaka, susah sikit nak scan. Macam kat bawah ni. Bar code printer dia macam nak habis dakwat.




Paling best, masa nak bayar. Kau boleh terus ke kaunter khas. Tak payah beratur. Siap dialu-alukan lagi kedatangan kau. Sebab tak ramai guna alat ni.



Di kaunter ni, juruwang akan scan beberapa barang secara rawak. Lepas tu kau boleh bayar dengan cash atau kad kredit/debit. Proses cepat. Kalau cara biasa, kau kena beratur. Lepas tu juruwang kena scan barang kau semua, satu-persatu. Lambat.

Pada pemerhatian aku, tak ramai orang guna alat ni. Kalau aku guna, banyak mata yang memandang. Aku tak tahu sama ada mereka kagum dengan alat itu atau merasakan aku seorang lelaki yang ego. Hohohohoho

Ayuh sahabat! Mari kita guna alat ini. Aku tengok sistem alat ini dah jadi macam gajah putih. Takde orang nak pakai. Mungkin rasa malu. Atau mungkin rasa macam kuli sebab kena scan barang sendiri.

Kita sering kagum dengan teknologi luar. Kau tengok dua video di bawah. Punyalah maju.


Kita juga boleh ada sistem seperti itu jika kita sokong dan guna sistem yang sedia ada sekarang. Mungkin agak ketinggalan. Tapi, jika ramai yang guna, mungkin suatu masa kelak, Mydin Mall akan mula mimikirkan cara untuk memajukan sistem PPS mereka. Mungkin lebih canggih dari Amazon. Dan inilah masanya kawan untuk kita kagum dengan teknologi di negara kita. Ini tak, asyik nak kutuk je barang tempatan.

Kau ada pengalaman macam ni di tempat lain di Malaysia. Mohon share pada ruang komen.

1 comment:

marinahunny said...

Ohh kena daftar kad meriah la pasni. Jarang2 beli brg dapur di mydin tp selalu jg pegi sbb 5min je dr rmh mak hahahah. Tq for sharing.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin