Pages

Monday, June 20, 2011

Cara paling senang tukar fail pdf ke word

Walaupun aku orang kampung yang buta IT, masih ramai bertanya "Ijam, macam mana nak tukar pdf ke word". Atau, ada yang bertanya, "Kau ada installer converter pdf ke word ke".  Jadi, tanpa menaip panjang, begini caranya.

1. Mula-mula, sediakan bahan-bahannya. Bawang dimayang halus, kunyit 7 inci, daun ketum 5 helai,
 Buka http://www.pdfonline.com/



2. Klik "Conver PDF to Word"


3. Kemudian klik "Browse" untuk memilih fail PDF yang kau mahu tukarkan ke Word.


4. Kemudian, klik "Upload and Convert". Kemudian tunggu. Berapa lama? Bergantung kepada saiz fail kau dan kelajuan internet.


5. Dah siap!

6. Kemudian, klik kanan pada "Right-click here" dan klik " save link as"


7. Kemudian, save dalam komputer kau. Untuk pengetahuan kau, fail yang diberi adalah dalam format Winrar. Jadi, kau kena download dan install winrar di sini.


Amacam? Suka? Kalau suka, bagi komen. Huhuhuhu. Kalau tak faham, bagi komen juga.

p/s: Maaf, sebab gambar terkeluar dari border. Sengaja. Supaya gambar nampak jelas

Tahukah anda? #MPHOnlineMM menyediakan perkhidmatan pembelian buku secara online. Dah cuba ke? Canggih tau!.

9 comments:

marinahunny said...

tq..lama dh cari ni..

MOHAMAD SHUKRI BIN MUDA said...

sukaa.. bestttt...tq bro

aje said...

agak tak secure untuk sensitive documents (macam work-related, PnC ke, tenders ke, etc) kot? sebab rasa macam ada tempat sementara dia simpan fail kita untuk proses tu.

tapi apapun, masih sangat berguna untuk dokumen- dokumen lain :)=

aje said...

agak tak secure untuk documents yang sensitive (mcm tenders ke, PnC ke, fail sulit, etc). rasa macam dia simpan kat tempat lain fail kita tu untuk sementara waktu untuk membolehkan kita retrieve lepas tu.

tapi apapun, sangat berguna untuk dokumen lain.

are-da said...

kalau font jawi xleh..huhu.mcm mana ye?

rabiatul said...

kalau pdf tu lam font jawi,bila tukar ke word,dye xjadi mcm dalam pdf..mcm mana ye?ada cara lain x?

rabiatul said...

kalau pdf lam jawi,lepas convert xjadi mcm yg asal..macam mana ye?ada cara laen x?

Anonymous said...

waa.. caya la bro.. tengkiu2..

whistlernews said...

terima kasih bro sgt membantu..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin