Pages

Monday, April 16, 2012

Keropok Keping Kampung Pengkalan Setar

Kalau kau ke Kuala Terengganu, dan ingin menikmati keropok keping yang segar dan terbaik dari laut, kau boleh ke Kampung Pengakalan Setar, Gelugur Kedai, Kuala Terengganu.

Untuk ke sana, kau perlu cari jalan ke Kedai Kain Desa Murni Pengadang Baru. Kau masuk simpang sebelah kedai kain itu. Kemudian, kau terus kurang lebih 3km aku rasa, dan kau akan nampak Balai Raya Kg. Pengkalan Setar di sebelah kanan kau dan kau masuk simpang sebelah kiri kau, berhadapan balai raya itu.


Suasana kampung itu dipenuhi jemuran keropok di kiri kanan jalan. Juga, kedapatan kedai menjual keropok keping di sepanjang jalan kampung itu.Keropok ikan di sini dibuat dari ikan yang segar dari laut. Lokasi kampung ini secara geografinya terletak di hulu Sungai Ibai, memungkinkan ikan segar dari laut sampai ke kampung ini melalui Sungai Ibai. Yang paling bagus di sini adalah, harga keropok tidak tetap. Kalau musim ikan sikit, harganya mahal, boleh cecah RM20 sekilo. Tapi, kalau ikan banyak, harganya boleh jatuh sampai RM15 sekilo. Kalau di tempat lain, kalau harga ikan murah, memang tak turun harga keropok. Kalau harga ikan mahal, cepat je naik harga dengan alasan "ikan mahal bos!". HahahahahaSelain itu, jalan di Pengkalan Setor ni boleh tembus ke Sungai Derhaka dan ke Kuala Ibai. Tapi, jalan sempit la sikit ya.

Untuk peta ke sini, kau boelh rujuk link di bawah
http://maps.google.com.my/maps?q=hot+plate+mee&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=en&sa=N&tab=wl

No comments: