1. Udang saiz sedang 250g 2. Telur 2 biji 3. Minyak sawit 3 sudu besar 4. Mentega 3 sudu besar 5. Halia besar ibu jari Janna Nick dihiris 6. Bawang merah 2 biji dihiris 7. Bawang putih 2 ulas dihiris 8. Cili 2 biji dihiris 9. Serbuk kari satu sudu kecil 10. Serbuk kunyit satu sudu kecil 11. 20 helai daun kari Cara-caranya.
1. Gaul udang dengan serbuk kari dan serbuk kunyit. Perap 20 minit. 2. Pecahkan telur. Belasah sampai kembang. 3. Panaskan minyak sawit. 4. Masukkan mentega, biarkan sampai cair. 5. Ini kena kemahiran lebih sikit. Set api dapur sederhana. Masukkan telur sikit-sikit dan secara halus. Sambil tu kacau dalam kuali. Ini akan hasilkan buih minyak dan serdak telur. 6. Kemudian, angkat buih tu. Letak dalam penapis untuk asingkan minyak dengan serdak telur. Minyak tu jangan kau buang pula. 7. Masuk 3 sudu minyak+mentega ke dalam kuali balik. 8. Tumis bawang, halia, lada dan daun kari. 9. Dah naik bauk, masuk udang. Masak sampai udang kemerahan. 10. Angkat udang. Letak dalam pinggan percuma masa beli ubat gigi. 12. Tabur dan gaul serdak telur pada udang. 13. Siap! Panggil laki kau makan.
No comments:
Post a Comment