Tuesday, March 05, 2019

Resepi Sambal Tempe

Bukan orang Jawa je boleh masak tempe. Ini ha, akak kau orang Terengganu pandai juga masak tempe.

Ayuh menempe!

Bahan -  bahan:

1. Tempe plastik - 2 paket.
2. Garam - 1 sudu teh
3. Kunyit - 1 sudu teh
4. Bawang besar dihiris - 1 biji
5. Cili boh - 3 sudu besar
6. Minyak untuk menggoreng dan menumis
7. Sos tiram - 1 sudu besar
8. Kicap manis - 1 sudu besar
9. Gula - 1 sudu besar
10. Sos cili - 1 sudu besar
11. Sos tomato - 1 sudu besar

Cara - caranya:

1. Potong tempe. Hiris. Tapi jangan nipis sangat. Gaul dengan garam dan kunyit. Kemudian goreng hingga garing dan warnanya kecoklatan.

2. Angkat tempe dan sejukkan.

3. Panaskan minyak lebih kurang 3 sudu.

4. Masukkan bawang besar. Tumis hingga bawang layu.

5. Masukkan cili boh. Tumis hingga naik bau dan garing.

6. Masukkan sos tiram, kicap, sos cili, sos tomato dan gula.

7. Kacau sebati. Kemudian sejukkan.

8. Bila dah sejuk, masukkan tempe dan kacau sebati.


Tips:

Korang kena tunggu sejuk baru tempe dan sambal digaul bersama. Ini supaya tempe kekal rangup dan gurih.

Dah, apa lagi? Panggil laki kau makan.



No comments: