Pages

Sunday, December 18, 2011

Pulau Pinang 6: Taman Bandaran Pulau Pinang (Penang Municipal Park)

Tempat ni memang terbaik. Taman Bandaran Pulau Pinang (Penang Municipal Park). Semua dalam satu. Kau boleh bawa satu keluarga kau untuk menghabiskan masa satu hari di sini.

Bila mula masuk di taman ni, kau akan nampak kawasan lanskap yang cantik dan taman permainan kanak-kanak.





Juga, kawasan ini juga dilengkapi trek jongging dan trek junggle tracking. Pada sepanjang trek jogging, terdapat beberapa alat senaman yang membolehkan kau meningkatkan agility and strength kau.








Bagi kanak-kanak, turut disediakan kolam mandi rekreasi. Bapak budak pun boleh mandi di sini. Hahahahaha




Selain itu, kalau kau adalah pemain catur handalan, kau boleh membawa set catur kau dan bermain dengan tenang di sini.


Kalau kau rasa papan catur kau tu kecil, kau boleh bermain di papan yang lebih besar. Cadangan: Kau boleh membawa jiran sekampung untuk menjadi buah catur kau.


Kalau kau rasa nak terkucil tatkala memerah otak untuk menewaskan lawan, kau boleh buang air di bangunan berhampiran papan catur gergasi itu.


Jika kau terpengaruh dengan Robin Hood tatkala mengelamun ketika "melabur" kau boleh memanah di sini.


Sedang kau memanah, kau boleh mengajak anak bujang kau yang kelihatan macam mat hip hop bermain skateboard atau rollercoaster rolling stone roller blade.



Tapi, kau perlu ingatkan anak kau yang kelihatan seperti mat hip hop itu agar tidak melepasi sempadan. Khuatir akan menjadi seperti batu yang tergolek ini.


Dipercayai, batu ini tergolek dari sini


Tapi, di sini kau perlu berhati-hati dengan monyet. Mereka agak berani dan gemar mencuri makanan pengunjung.



Kalau kau mahu rasa pengalaman bergayut seperti monyet, kau juga boleh mencuba aktiviti musang terbang (flying fox) di sini.


Setelah penat melakukan aktiviti lasak, kau boleh bersenang lenang di "Bukit Bendera"



"Bukit Bendera" Taman Bandaran Pulau Pinang (Penang Municipal Park) kecil sahaja. Budak umur 3 tahun pun boleh panjat dengan selamba.

Sebenarnya, ada lagi gambar dan lokasi menarik di Taman Bandaran Pulau Pinang (Penang Municipal Park). Cuma aku sahaja yang malas mengambil gambar.

Namun begitu, post ini adalah post aku yang paling banyak gambar.

Aku cadangkan, kalau kau ke sini kau bawa bekal dan pakaian lebih. Sebab, macam-macam yang kau boleh buat di sini dalam sehari.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin