Sunday, September 08, 2013

Resepi Ubi Goreng Kari Cicah Sambal Kicap

Semalam, post pasal teknik tanam ubi. Hari ini post pasal cara masak ubi yang telah ditanam tadi. Memang kesinambunganlah. Huhuhuhu

Susah nak jumpa masakan ni di Terengganu. Pada awalnya, aku perlu mengajar Pn. Nurul cara yang betul untuk membuat makanan ini.

Berikut resepinya.

Ubi Goreng Kari.

Bahan-bahannya
1- Ubi. Kalau dapat yang muda lagi bagus
2- Serbuk kari daging
3- Serbuk kunyit
4- Garam
5- Minyak masak

Cara-caranya
1- Potong ubi kecil-kecil. Lebih kurang besar ibu jari kau.
2- Gaul ubi dengan serbuk kari, serbuk kunyit dan garam. Secukup rasa. Serbuk kari kena lebih dominan dari kunyit dan garam.
3- Perap kejap. Baru best.
4- Panaskan minyak dengan banyak. Macam kau nak goreng jemput-jemput.
5- Pastikan api dapur sederhana. Masukkan ubi yang dah digaul dengan rencah tadi.
6- Tutup atas kuali. Ini bagi memastikan ubi empuk di dalamnya.
7- Agak lama sedikit proses ni. Lebih lama dari goreng jemput-jemput. Tapi lebih cepat dari goreng ayam.
8- Angkat bila ubi bertukar warna kuning kehitaman.

Sambal kicap

Bahan-bahannya
1- Kicap
2- Cili padi.

Caranya-caranya
1- Tumbuk cili padi hingga lumat.
2- Kemudian, gaulkan dengan kicap.

Selamat mencuba! Inilah hasilnya!


No comments: