Pages

Wednesday, December 31, 2008

Mencari Jalan Pulang

Aku mendapat ilham menulis post ini lama dahulu, kira-kira sebulan yang lepas, setelah membaca entry di aeropama. Memandangkan ketika itu aku banyak idea untuk menulis, lalu diabaikan dahulu ilham itu...

Ini berkenaan satu alat yang disediakan oleh Google untuk orang-orang yang tiada atau belum mempunyai kemampuan untuk membeli GPS (macam aku, huhuhuhuhuh). Alat ajaib ini dinamakan Google Maps!!! (Jangan ko ingat alat ajaib ni macam cite Doreamon ek. Alat ini merupakan perisian)

Lalu, aku mula mencuba acu perisian tersebut. Aku cuba mencari jalan pulang dari Politeknik Dungun ke Bandar Tenggara, dan inilah hasilnya.

Driving directions to Bandar Tenggara, Johor, Malaysia
469 km – about 6 hours 57 mins
[span class="fullpost"]

Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin
Jalan Paka, Dungun, Terengganu, Malaysia

1. Head west on Jalan Paka toward Jalan Bukit Bauk 4.7 km
2. Turn right at Jalan Durian Mentangau 12.0 km

3. Turn left at Jalan Jerangau - Jabor Penghantar 3 7.9 km

4. Turn right at Jalan Jerangau - Jabor Penghantar
5 15.5 km
5. Turn left at Jalan Jabor - Al Muktafi Billah Shah 73.0 km
6. Turn right at Jalan Bukit Kuantan 18.7 km

7. Turn right at Jalan Bukit Goh 1.4 km
8. Turn right at C4 0.3 km

9. Turn right 1.0 km

10. Take the ramp onto Lebuhraya Pantai Timur 22.8 km

11. Take the exit 0.6 km

12. Continue straight 1.6 km

13. Continue straight onto Lebuhraya Mec 2.2 km

14. Continue on 12 147 km

15. Turn left at Jalan Buloh Kasap 5.7 km

16. Slight left at Jalan Ibrahim 0.4 km

17. Continue on Jalan Kampung Genuang 3.5 km

18. Continue on 1 72.4 km

19. Turn right toward Lebuhraya Utara - Selatan 0.9 km

20. Slight left at Lebuhraya Utara - Selatan 13.8 km

21. Take the exit 0.3 km

22. Slight left toward Jalan Batu Pahat 0.4 km

23. Turn right at Jalan Batu Pahat 18.5 km

24. At the roundabout, take the 3rd exit onto Jalan Besar 1.5 km

25. At the roundabout, take the 3rd exit onto Jalan Yap Tau Sah 1.4 km

26. Jalan Yap Tau Sah turns slightly left and becomes Jalan P. Srinivasan 0.4 km
27. Turn right at 91 Go through 1 roundabout 39.9 km
28. Turn left 0.3 km

29. Turn right 0.9 km


Dari analisa ringkas aku, didapati Google Maps ini akan mencadangkan jalan yang paling dekat tanpa mengambil kira samada jalan tersebut sesak atau tidak, atau samada jalan tersebut bertol atau tidak. Mengikut pengalaman aku, jalan pada item 3,4 dan 5 akan dilalui oleh banyak lori balak yang lebih muatan dan berkelajuan purata 40km/j. Owh! Sementara itu, terdapat jalan bertol seperti pada item 10 dan 20. Owh!

Terdapat juga jalan yang aku merasa ragu tentangnya. Seperti jalan pada item 13. Lebuhraya Mec? Aku tidak tahu dimanakah ia. Tapi aku merasakan ia adalah jalan selepas exit gambang di LPT menuju ke persimpangan jalan kuantan-segamat.

Namun, cadangan perjalanan oleh Google Maps ini adalah pendek berbanding jalan yang aku selalu lalui kira-kira 480km jauhnya.

Google Maps juga mencadangkan kelajuan purata kenderaan adalah 67.48km/j. Nilai tersebut diperolehi apabila 469km dibahagi dengan 6.95jam.Ternyata kereta aku aku laju!

Apa-apa pun, Google Maps ini amatlah berguna jika ko hendak berkelana ke tempat yang ko tak tahu bagaimana hendak ke sana...

2 comments:

en_me said...

ammvoiii, abang jam nak balek kamfonnggs one uooolss.. ehehe, salam tahun baruuuu abang jam tewww

roshaizul said...

uih, lama dah aku balik kampung. ni dah kat dungun dah

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin