Pages

Thursday, February 12, 2009

Masing-Masing Masin-Masin

Kisah lama. Amat lama. Kira-kira 35 bulan yang lalu.

Pada waktu itu, aku baru di Dungun. Amat baru. Bagi memenuhi syarat-syarat lantikan kerja aku sekarang, aku dikehendaki membuat "medical check-up". Pada suatu fasa, seorang akak misi di Hospital Dungun memeriksa tekanan darah aku. Wah! Tekanan darah aku mencanak naik. Lalu beliau bertanya dengan aku beberapa soalan.

Akak Misi: Nape daroh awok tinggi ngat nih?
Aku: Tak tau la kak...
Akak Misi: Pale awok ade wase sakit dop?
Aku: Tak, segar je rasa kepala ni.
Akak Misi: Nikoh dok lagi?
Aku: Belum, bujang lagi. Duduk serumah dengan kawan-kawan satu tempat keje.
Akak Misi: Ooo...ni mesti slalu makang luor ork...
Aku: Tak jugak, makan malam biasa saya masak.
Akak Misi: (sambil menulis sesuatu) Awok makang masing-masing ni...
Aku: Makan masing-masing? Eh, tak jugak, kadang-kadang masing-masing gi makan sendiri, kadang-kadang kami pergi makan sama-masa.
Akak Misi: Bukang tu maksud saye. (sambil menyebut satu-persatu) MA-SING-MA-SING.
Aku: Huh?
Akak Misi: Bukang masing-masing yang tu, ni masing-masing, takdok huruf G blakang ye.
Aku: Owh! Masin
Akak Misi: Ho la! Masing. Awok makang masing-masing ke sampai daroh naik ni?
Aku: Err....

p/s: Darah aku ok sekarang, setelah kerap meminum teh misai kucing.
p/s/s: Kau paham tak cerita aku? Tak paham? Lantak kau la. Huhuhuhuhuh
p/s/s/s: Aku menulis kisah ini setelah terserempak dengan akak misi itu di Tabung Haji Dungun

6 comments:

zairi said...

kau kasi jawab balik - "akak jangan kasi saya darah tinggi...speaking tu bior bebenor"

♥ Cik HeLena ♥ said...

hahahhahaa..tergelak aku baca cter ko nie..hahaa...hangsua punye akak misi ko tu eaa..masa tu mesti ko buat muka pling blur je eaa...aku dah agak daaaa!lalalala~~

roshaizul said...

zairi,
owh! idea bernas tuh

halena,
muka aku macho masa tu

♥ Cik HeLena ♥ said...

tu control macho & poyo"ssss namenyee tu..hikhik

keroro said...

eh daun misai kucing tu ambik mana? aku nk beli ni psl darah aku sll naik

roshaizul said...

halena,
well'ssss, i'm macho guy

keroro,
HPA ada jual, kat farmasi pun ada jugak

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin