Pages

Wednesday, June 13, 2012

Ulasan Buku: Ketika CInta Bertasbih - Episod 1

Ini buku ketiga karya Habirurrahman yang aku baca setelah Bumi Cinta dan Ayat-Ayat Cinta. Membaca Ketika Cinta Bertasbih, aku merasakan Bumi Cinta jauh lebih baik.


Novel ini mengisahkan Azam, seorang penjual tempe dan bakso di Mesir. Beliau bukan sengaja ingin menjual tempe dan bakso, tetapi demi menyara ibu dan tiga orang adik beliau di Indonesia. Pada masa yang sama, Azam masih menuntut di Al-Azhar. Mulanya, pada tahun satu pengajian, beliau seorang pelajar yang cemerlang. Akan tetapi, setelah kematian bapa beliau pada tahun kedua, beliau terpaksa memikirkan cara untuk kekal bertahan di Al-Azhar dan pada yang sama menyara keluarga di kampung. Lalu, beliau memutuskan untuk berniaga tempe dan bakso di Mesir.

Azam, sangat gigih. Belajar di Al-Azhar dan pada masa yang sama berniaga untuk menyara keluarga adalah suatu perkara yang sukar. Tetapi, seperti nama beliau, dengan keazaman beliau berjaya menghabiskan pengajian sarjana muda di Al-Azhar dan pada masa yang sama membolehkan dua orang adik beliau tamat belajar di universiti tempatan.

Selain itu, plot cerita tambah menarik bilamana Azam cuba melamar Anna, anak pak koyai pondok yang alim, pintar dan jelita. Tapi, malang, pinangannya ditolak kerana rakan karib beliau, Furqan terlebih dahulu meminang Anna.

Pada masa yang sama, Eliana anak duta besar Indonesia ke Mesir amat tertarik dangan mengkagumi keperibadian Azam. Tapi, Eliana kelihatan tidak cocok dengan Azam memandangkan Eliana seorang yang agak sosial dan kurang alim, walaupun beliau tidak kalah jelita.

Sub-plot lainya memaparkan kisah percintaan yang islamik watak-watak Hafez, Cut Mala, Fadhil dan Tiara. Juga, kisah Furqan yang difitnah dengan foto bogel dan suntikan virus HIV/Aids.

Novel ini sangat tidak mengecewkan. Ceritanya padat dengan motivasi. Samada motivasi perniagaan, kejayaan atau cinta. Gaya bahasa masih boleh difahami.

Kalau kau teruja untuk mengetahui lebih lanjut mengenai watak-watak dalam cerita ini, sila dapatkan segera. Novel ini pada aku agak sukar dicari. Aku cadangkan kau beli secara online di http://www.telagailmu.com/ketika-cinta-bertasbih-episod-1/50/

No comments: