Pages

Thursday, January 08, 2009

Polis Angkasa Gaban

Teringat aku masa aku umur 9-10 tahun. Masa tu aku duduk di Taman Pelangi, Johor Bharu. Tahun 1990 atau 1991 kalau tak silap aku. Masa tu juga, pelbagai siri tv menjadi kegilaan budak-budak sebaya aku. Antaranya Tranformers, Saber Rider, Ultraman, dan paling aku suka Gaban! Aku tak tau kenapa, tetapi aku memang gila Gaban. Aku sanggup mengikut jalan pintas yang banyak anjing liar (dan sudah pasti aku akan dikejar) selepas balik dari sekolah agama. Korang bayangkanlah, cerita Gaban tu mula 3.30 petang, aku habis sekolah agama pun 3.30 petang. Sekalipun mengikut jalan pintas, jarak sekolah dengan rumah aku hampir 1km jugak. Fuh!

Sekarang, mari kita lihat aksi-aksi Gaban yang gagah itu.


Naga Gaban

Kapal Angkasa Gaban

Gaban bersedia untuk melompat longkang

Gaban di planet Marikh

Gaban terkena renjatan elektrik

Awas! Gaban sedang marah!

Mainan Gaban

Aksi Gaban sebelum melaksanakan Hikmat Potong Dua

Poyolah kau Gaban

Gaban meminjam pedang Jedi dari En. Yoda

Gambar IC Gaban

Gaban bersama Moto Gaban

Gelagat Gaban dan rakan-rakan di set penggambaran

Gambar Gaban ini diambil semasa beliau dalam tahanan polis Israel. Israel peduli apa ko Gaban ke, ko polis angkasa ke, dia main bedal je.

Ni Gaban ke Darth Vader?

Eh? Mana satu Gaban ni?

Apa kau buat tu Gaban? Mana ada rasaksa sekarang ni.

Patung lilin Gaban

Gaban terbang

Kapal Angkasa Gaban sedang berlepas

Wajah Gaban sejurus selepas menukarkan diri beliau dalam masa 0.005 saat

Kapal Angkasa Gaban bersedia untuk menggerudi. Dipercayai Inul mendapat idea gelek gerudi melalui Gaban.


Selain aksi Gaban yang begitu hebat, aku juga menyukai lagu tema Gaban. Korang boleh muat turun lagu Gaban di sini. Lagu Gaban ni menjadi nada bunyi utama bagi henpon cap kambing gurun aku. Boleh juga korang berkaraoke lagu Gaban kerana aku turut menyertakan sekali liriknya.

-----------------------------
Tajuk: Uchuu Keiji Gavan Op
Penyanyi: Kushida Akira
——————————————–

otoko nandaro! guzuguzu suru na yo
mune no enjin ni hi wo tsukero
ore wa koko daze hito ashi osaki
hikari no hayasa de ashita e dasshu sa

wakasa wakasatte nanda furimukanai koto sa
aitte nanda tamerawanai koto sa
gaban! abayo namida
gaban! yoroshiku yuuki
uchuu keiji gaban!

warui yatsura wa tenshi no kao shite
kokoro de tsume wo toideru mono sa
ore mo omae mo namonai hana wo
fumitsukerarenai otoko ni naru no sa

wakasa wakasatte nanda akiramenai koto sa
aitte nanda kuyamanai koto sa
gaban! abayo kinou
gaban! yoroshiku mirai
uchuu keiji gaban!

wakasa wakasatte nanda furimukanai koto sa
aitte nanda tamerawanai koto sa
gaban! abayo namida
gaban! yoroshiku yuuki
uchuu keiji gaban!

10 comments:

en_me said...

layannnn beb..

ayie_helena said...

uikss glew ar ko..rajin btol ko search smue pic2 gaban nie eaa...siap ade lagu agi tu....
wahhhhh salute laa ko...memang kpale otak gaban nie...ngee~~
jgn mareee.....

zairi said...

harharhahr...macam celake ko punya ulasan.gambar ic gaban pun ada yek!!mane ko jumpa lirik tu?ni betul2 buat research ni.selain gaban,aku pun layan citer drama bersiri "summer soult...berpusiiiing" awek japan pakai spender merah main bola tampar.ntahape tajuk ntah aku dah lupa.

roshaizul said...

@en_me,
en_me layan jugak gaban ke?

@ayie_halena,
terkenang nostalgia dulu-dulu

@zairi,
cite "mira attack". minat jugak aku cite tu. cite gaban dengan cite mira atack sama waktunya, cuma hari berbeza time tu.

en_me said...

taklarrr.. me layannn blog ko jakkks.. ekeke

ayie_helena said...

oo eaa...dah tu cter kartun sekarang minat x?????cam conan ke...hangimaru ke...ape2laa...hikhik....

PIKIRSENDIRILAH said...

aku minat ksatria baja hitam...
lagi best dari gaban..

PIKIRSENDIRILAH said...

malas aku komen..no komen..

roshaizul said...

nanti aku buat post untuk kesatria baja hitam

azanne said...

lu ni mmg buah laaa

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin