Pages

Sunday, March 15, 2009

Cabul

Dungun: Seorang budak lelaki berusia 11 tahun menggunakan alasan mahu membuang semut ketika memperdaya kanak-kanak perempuan lima tahun supaya membuka seluar, kelmarin. Dia kemudian mencabul mangsa di kuartes kakitangan kerajaan Kampung Bukit Besi di sini,



Begitulah rupa paras tajuk muka depan akhbar Harian Metro. Kebejatan sosial semakin menjadi-jadi di kala ini.
Barangkali kerana ibu bapa salah mendidik.
Barangkali kerana guru salah mengajar.
Barangkali kerana pemimpin yang sibuk bercakaran merebut kuasa, pangkat dan wang.
Barangkali juga kerana akhbar yang paling laku itu kerap memaparkan berita yang sensasi dan berada dalam kategori 18sx atau 18 pl.

Ops! Nanti dulu. Jangan menunding jari kepada sesiapa. Apa yang penting, kerja...sama (sila baca mengikut nada Wonderpet).
Ibu bapa, cakna sikit kat anak-anak.
Guru, kembali ke Falsafah Pendidikan Negara. Kau tak tahu? Baik kau berhenti jadi cikgu.
Pemimpin, sila tengok Wonderpet atau Spongebob.
Harian Metro, kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi. Jadahnya kau siarkan berita stail cerita blue 2 bintang dalam surat khabar kau?

7 comments:

zairi said...

paper skang x macam paper dulu2.aku x nampak la niat diorang ni nak ke arah motifasi.asal citer otak kuning je,mesti letak muka depan tulis besar2.macam dah x reti nak laku kan paper diorang.pulak tu kengkadang,kalau ambik gambar pesalah tu,muka mesti kena blur.bila nak buat orang insaf kasi takut nak buat salah?terus kasi nampak la baru suma orang segan nak buat salah nanti muka nampak kat paper.

pepehal,didikan anak2 bermula dari rumah atas pengawasan ibu bapa.pikir satu je,"pastikan anda tau dimana anak anda berada di ketika ini."

haritz said...

aku boring ngan paper srkr semua sensari jer

azman said...

dah memang macam tu caranya harian metro carik makan.

sama la macam majalah MANGGA yg idup dengan gamba2 aksi tepi kolam renang..

kalo MANGGA boleh, Metro pun boleh

♥ Cik AyieHeL ♥ said...

macam gampang!!

en_me said...

cost more.. ghitewww

GABAN_KUSUT said...
This comment has been removed by the author.
roshaizul said...

zairi,
aku lebih suka baca harakah an utusan. lebih bermaklumat.

harith,
tu la pasal. rasa malu nak baca paper sekarang di khalayak ramai

azman,
welcome.
mangga pun standard plaboy 2 bintang

halena,
huhuhuhuhu. kalau bahasa indonesia, gampang bererti anak luar nikah. agaknya la...

en_me,
kerna duit, mereka sanggup korbankan nilai agama dan moral

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin