Pages

Sunday, March 22, 2009

Papan Tanda Yang Mengusutkan Keadaan

Seminggu aku tak online. Ada tugas rasmi yang perlu dilakukan di Johor Bharu dan Kota Tinggi. Sudah lama kiranya aku tidak ke Johor Bharu. 3 tahun barangkali. Nyata, Johor Bharu banyak berubah. Banyak flyover telah wujud, antaranya di persimpangan ke Pontian/UTM Skudai. Juga di Taman Perling ada flyover menuju lebuhraya ke Gelang Patah/Nusanjaya.

Walaupun dulu kerap aku ke Johor Bharu, tapi aku sesat juga. Bukan kerana banyak jalan yang berubah, tetapi kerana papan tanda jalan yang mengelirukan. Ada juga papan tanda yang dilindungi pokok sepenuhnya.

Masalah papan tanda jalan ni bukan hanya berlaku di Johor Bharu, malah di seluruh Malaysia. Pada hemat aku, papan tanda di Malaysia ni hanya ditujukan pada mereka-meraka yang amat biasa dengan sesuatu tempat tersebut. Erm...

Mujur aku membawa google maps bersama, walaupun tidak 100% membantu, namun ia amat membantu tatkala aku kusut membaca papan tanda jalan yang mengelirukan. Kelemahan utama google maps: dia tak kira jalan rosak, jalan ada divider, jalan sesak, ataupun jalan berubah, dia main bedal je. Kalau aku mempunyai kereta terbang, mungkin google maps 100% boleh membantu. Ermm...

4 comments:

Lieza said...

aku pon byk kali salah masuk susur kat flyover tmn perling tur.

almaklum lah aku dok pasir gudang, jarang sgt aku ke perling!!!!

roshaizul said...

ok la tu, still jb lagi. aku kat trg, lagilah haru. huhuhu

Anonymous said...

The emergence of little huge absolutely corporate, almost national, and international marketing chains and companies[url=http://www.freshgreens.info].[/url]

Anonymous said...

attributes rather than ideal external hundred percent turnout becomes feasible and a little this is expected[url=http://www.meggapolis.com].[/url]

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin